You are here

Ξορκίζει τα νέα μέτρα, θέλει γενναία λύση

21/04/2017 09:07
Του Ηλία Μπενέκου και του Δημήτρη Τσιούφου

Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων το 2018, στη σκιά των προβλέψεων του ΔΝΤ και λίγο πριν από την κρίσιμη εαρινή σύνοδο του Ταμείου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευελπιστεί σε μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και ρύθμιση του χρέους.

«Απολύτως ανυπόστατα» χαρακτήρισε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος, τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, με βάσει τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Όπως εξήγησε «ακόμη και αν δεν καταφέρναμε το 2018 να πιάσουμε το 3,5%, έχει κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη από την α’ αξιολόγηση, όταν πέρασε η ρύθμιση για τον δημοσιονομικό διορθωτή». Έσπευσε δε να προσθέσει πως «η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, καθιστά το σενάριο της ενεργοποίησης του διορθωτή, ως το πλέον απίθανο». Μάλιστα με αφορμή την αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του, σημειώνοντας πως «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, η συμφωνία την οποία συζητά η κυβέρνηση με το Ταμείο και με δεδομένη την απαίτηση της Γερμανίας να συμμετέχει και αυτό στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει «ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, το οποίο θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και θα λήξει την ίδια στιγμή που θα λήγει και το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2018 με τον ESM».

Αναφερόμενος δε στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, από την επικείμενη σύνοδο του ΔΝΤ σημείωσε πως «επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά και αμετάκλητα την οδυνηρή περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας που κόστισε πάνω απ’ όλα στην ελληνική κοινωνία». Αν και παραδέχθηκε πως «στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν παίρνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν» ωστόσο διευκρίνισε πως «ευελπιστούμε να υπάρξει συμφωνία ως προς το γενικό πλαίσιο, το οποίο θα συζητηθεί μέχρι και το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία και να μπει και τυπικά η σφραγίδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από τις 22 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά δε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως στις 25 Απριλίου επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να αρχίσει η συγγραφή των κειμένων, ενώ στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και η ψήφισή τους να γίνει το πρώτο 15ημερο του μήνα.

Επίθεση στη ΝΔ
Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της εξαπέλυσε ο Δ. Τζανακόπουλος ιδίως σε ό,τι αφορά την μη ψήφιση των θετικών μέτρων της συμφωνίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «ποντάρει ξανά τα πάντα στην καταστροφή και το χάος», σχολιάζοντας δηκτικά «ελπίζουμε, όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σε παρωδία που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέχτες, που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος».

Η απάντηση της ΝΔ

Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ με τον εκπρόσωπό της Βασ. Κικίλια να υποστηρίζει πως «πανηγυρίζουν για όσα γκρεμίζουν» και να επισημαίνει ότι «στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού». Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας», αφού όπως είπε «δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί» και προς επιβεβαίωση των όσων υποστήριξε σημείωσε πως έχουμε 144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων τον Ιανουάριο του 2017, ύφεση 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και εκροή καταθέσεων ύψους 2,3 δισ. το πρώτο δίμηνο του 2017». Είναι αλήθεια, πάντως, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο... της Βενεζουέλας».