You are here

ΙΠΕ: Έρχεται η «Βραδιά του Ερευνητή»

14/09/2017 10:17
Η Κύπρος δίνει και φέτος δυναμικά το παρόν της στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), πραγματοποιεί, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, τη «Βραδιά του Ερευνητή» και υπόσχεται να χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους μια δημιουργική βραδιά με πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα και διαγωνισμούς.

Η εκδήλωση, η οποίατελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη,θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 στηνΚρατική Έκθεση στη Λευκωσίααπό τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τις 12:00 το βράδυ. Βασικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, που φέρει τον τίτλο «Join the Research Cult», είναι η έρευνα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός να φέρει πιο κοντά το κοινό, κάθε ηλικίας, με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία και αφετέρου να αναδείξει την ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα που υλοποιείται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην διαδραστική έκθεση πειραμάτων, να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας και να ενημερωθούν από τους ίδιους τους ερευνητές για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε πολλά πεδία της επιστήμης. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο στον κύπριο νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της «Βραδιάς του Ερευνητή», θα διοργανωθεί για έβδομη χρονιά ο διαγωνισμός «S-Factor», Στόχος του διαγωνισμού είναι να προκαλέσει τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων να ασχοληθούν με ένα επιστημονικό φαινόμενο και, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους, να το παρουσιάσουν με ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο μπροστά στο κοινό σε τρία μόνο λεπτά, διεκδικώντας πλούσια δώρα. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται τελετές βράβευσης διαγωνισμών του ΙΠΕ καθώς και ανοικτή συζήτηση με τίτλο «The Cypriot Cultural Heritage in a Mediterranean Context».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι εταιρείες Cablenet Communication Systems και Bionic είναι χορηγοί διαδικτύου.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cyκαι τη σελίδα στοFacebook«Βραδιά του Ερευνητή/Researchers' Night».