You are here

OEB: Δυσμενής διάκριση για τη Λεμεσό το Τουριστικό Ωράριο

19/04/2012 17:42
Προκαλεί μεγάλες ζημιές στις επιχειρήσεις

Αισθήματα απογοήτευσης και πικρίας προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το Τουριστικό Ωράριο της Λεμεσού. Δυστυχώς, κι αυτή τη χρονιά τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές της Λεμεσού παραμένουν κλειστά για τρεις ολόκληρους μήνες, δηλαδή Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις, στην Αγία Νάπα και Πρωταρά τα καταστήματα είναι ανοικτά την ίδια περίοδο. Αυτό συνιστά δυσμενή διάκριση για τη μείζονα Λεμεσό, που κατά γενική ομολογία είναι η πρώτη τουριστική πόλη της Κύπρου και επιπρόσθετα δέχεται τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από μεγάλο αριθμό κρουαζιεροπλοίων.

Η απόφαση αυτή θέτει ολόκληρη την τουριστική περιοχή της Λεμεσού σε δεύτερη μοίρα και προκαλεί μεγάλες οικονομικές ζημιές στους καταστηματάρχες, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι επένδυσαν μεγάλα ποσά για να λειτουργούν καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, όπως είχε δικαίωμα να κάνει ο κάθε επιχειρηματίας.

Το ποιες περιοχές θεωρούνται τουριστικές καθορίζεται από τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή και πυκνή διακίνηση τουριστών, συγκεντρωμένα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ή/και κέντρα αναψυχής ή/και τουριστικές εγκαταστάσεις ή/και αρχαιολογικοί χώροι. Η περιοχή της μείζονος Λεμεσού, για την οποία η κυρία Υπουργός αποφάσισε για τρεις μήνες να μη λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές, εν αντιθέσει με τις άλλες πόλεις, πληροί τους όρους της νομοθεσίας και για κανένα λόγο δεν θα έπρεπε να ισχύει κάτι διαφορετικό. Οι Συμβουλευτικές Επιτροπές μόνο συμβουλευτικό ρόλο έχουν και με κανένα τρόπο δεν μπορούν να αναιρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι φέτος ούτε οι εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Λεμεσού δικαιολογούν την απόφαση της κυρίας Υπουργού, αφού τόσο η ΣΕΚ όσο και Δημαρχεία της μείζονος Λεμεσού έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι, εξάλλου, σε όλους τους ενδιαφερόμενους γνωστό ότι το κλείσιμο των καταστημάτων οφείλεται σε μια μικρή ομάδα καταστηματαρχών – μελών της ΠΟΒΕΚ που κρατούν διαχρονικά μια αναχρονιστική στάση και βρίσκουν τρόπο να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Να σημειωθεί ότι η ίδια Οργάνωση, η ΠΟΒΕΚ όπως και η ΠΕΟ, σε όλες τις άλλες πόλεις και τουριστικές περιοχές υποστήριξε τα καταστήματα να μένουν ανοικτά τις Κυριακές για όλη την περίοδο, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ για τη Λευκωσία υποστηρίζει, και πολύ σωστά, τα καταστήματα στην εντός των τειχών πόλη να είναι ολόχρονα ανοικτά. Παραδόξως για τη Λεμεσό υποστηρίζει τα αντίθετα, αν και, αρχικά, είχε και η ΠΟΒΕΚ συμφωνήσει να μένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Αποτελεί πάγια θέση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ ότι ολόκληρη η Κύπρος είναι τουριστική και θα πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες τουριστικές χώρες, τα καταστήματα να λειτουργούν με ευέλικτο ωράριο, για να εξυπηρετούν τους ξένους επισκέπτες και να αφήνεται στους ίδιους τους καταστηματάρχες να καθορίζουν τις ώρες λειτουργίας τους, ανάλογα με τη φύση της εργασίας του καθενός.

Ιδιαίτερα φέτος με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση θα έπρεπε η Κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα πιο ελεύθερο ωράριο που θα συνέβαλλε στην αναζωογόνηση της αγοράς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κόστος, χωρίς επιπρόσθετες επενδύσεις και δανεισμό, θα έχει άμεσα και πρακτικά θετικά αποτελέσματα για το λιανικό εμπόριο και την οικονομία, και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα οι περιορισμοί αυξάνουν την ανεργία, περιορίζουν τα έσοδα του Κράτους και τα εισοδήματα από τον τουρισμό, και μειώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Σοβαρή επίδραση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα έχει επίσης η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων. Είναι μια άκαιρη και λανθασμένη απόφαση, που θα αυξήσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.

Καλούμε την αξιότιμη κυρία Υπουργό Εργασίας, να επανεξετάσει το θέμα και να διαφοροποιήσει το Διάταγμά της ούτως ώστε να επικρατεί σ’ ολόκληρη την Κύπρο ένα ομοιόμορφο τουριστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.