You are here

PwC: Η πτώση στις Σ&Ε στον τραπεζικό τομέα αποτελεί ουσιαστική μεταστροφή, όχι απλή καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου

15/05/2013 11:48
Η οικονομική ανάπτυξη και η κρίση χρέους στην Ευρώπη αλλάζουν ριζικά τις Σ&Ε στον τραπεζικό τομέα

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, η μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό τομέα δεν οφείλεται απλά σε καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου, αλλά αντανακλά τις ριζικές αλλαγές του οικονομικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Η κρίση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη θα συνεχίσει, καθ’ όλη τη διάρκειά της, να επηρεάζει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό τομέα. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που απορρέει από την Ευρωζώνη δυσχεραίνει την πρόβλεψη μελλοντικών απομειώσεων, τη συμφωνία για τις αποτιμήσεις, τη διευθέτηση χρηματοδότησης και την εξασφάλιση της έγκρισης των μετόχων. Η κρίση επηρεάζει επίσης σημαντικά την εμπιστοσύνη στις συναλλαγές, οδηγώντας σε ματαίωση τις Σ&Α.

Στις ΗΠΑ η εικόνα δεν είναι τόσο ζοφερή, ωστόσο ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα παραμένουν αντιμέτωπα με σημαντικές αναδιαρθρώσεις. Όσα βρίσκονται σε ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση μπορούν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Λατινική Αμερική θα είναι οι ελκυστικότερες περιοχές για εξερχόμενες Σ&Ε, καθώς η αύξηση των καταναλωτών μεσαίων εισοδημάτων και ο ραγδαία επεκτεινόμενος εταιρικός τομέας δημιουργούν ζήτηση για περισσότερες υπηρεσίες.

Οι οικονομίες υψηλής ανάπτυξης φιλοξενούν τώρα ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές τράπεζες του κόσμου. Τα ιδρύματα που ξεκίνησαν να συναλλάσσονται ενεργά αυτήν την περίοδο είναι πολύ περισσότερα από αυτά στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. Όλο και περισσότερες τράπεζες από οικονομίες υψηλής ανάπτυξης γίνονται πιο δραστήριες εξαγοράζοντας επιχειρήσεις, τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στο εξωτερικό, και εδραιώνοντας τις δικές τους προσεγγίσεις συμπεριλαμβανομένων συνεταιρισμών και συμφωνιών κατανομής.

Σύμφωνα με τον Nick Page, Συνέταιρο συναλλαγών στην PwC:

«Ο συνολικός αριθμός και η αξία των παγκόσμιων συναλλαγών Σ&Ε στο τραπεζικό τοπίο διέρχεται σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια. Οι τραπεζικές συμφωνίες αντικατόπτριζαν σταθερά την πλειονότητα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών Σ&Ε την τελευταία δεκαετία. Η μείωση των Σ&Ε στον τραπεζικό τομέα τα τρία τελευταία χρόνια – ή, αν αφαιρέσουμε τις συμφωνίες που αφορούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, την τελευταία πενταετία – δεν αποτελεί απλά μια καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται θα είναι μόνιμες».

Η αναδιάρθρωση στην Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει ο σημαντικότερος οδηγός Σ&Ε στον τραπεζικό τομέα για τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν να επικεντρωθούν στις βασικές εργασίες και να εγκαταλείψουν τις περιφερειακές δραστηριότητες. Παρά τη συσσώρευση ενδεχόμενων εκποιήσεων, η αστάθεια της αγοράς και η αβεβαιότητα για ενδεχόμενες πιστωτικές απώλειες των τραπεζών συνεχίζουν να αποτελούν προσκόμματα σε μια συμφωνία μεταξύ αγοραστών και πωλητών για τις αποτιμήσεις.
Πρόκληση θα είναι εξάλλου και η ανεύρεση αγοραστών για μη βασικές εργασίες. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ουσιαστικά αποκλείονται από τις εξαγορές λόγω των περιορισμών κεφαλαίου και του σκεπτικισμού των επενδυτών. Με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι πολλές οι τράπεζες εκτός Δυτικής Ευρώπης που ελκύονται να επενδύσουν στην περιοχή. Εντούτοις, μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από Ασιάτες επενδυτές για ευρωπαϊκούς στόχους, που προσφέρουν την ευκαιρία για πρόσβαση σε εξειδικευμένες αγορές ή για εξασφάλιση χρήσιμων δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Στέλιο Κ Κωνσταντίνου, Υπεύθυνο Συνέταιρο για τον τραπεζικό τομέα, στο τηλέφωνο 25555000 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].