You are here

Στήριξη Κύπρου, Ελλάδας από ΕΕ για Τουρκία

24/02/2018 05:18

Οι 27 της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για να διαπιστώσουν αν πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντ. Τουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και αφού εξήγησε ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Εκ μέρους του Συμβουλίου ο Πρόεδρος μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κάλεσε άμεσα την Τουρκία να τερματίσει την δραστηριότητά της.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δικαίωμα που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας των ΗΕ.

Σημείωσε ότι η πράξεις αυτές της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με όλα τα Κράτη Μέλη.

Οι Ευρωπαίοι θα επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην συνάντησή τους το Μάρτιο και θα κρίνουν αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα αποκλειστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου των 27 της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε συλλογική, ξεκάθαρη τοποθέτηση από το σύνολο των κρατών μελών επί των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι "κρατούμε το γεγονός, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους των ‘27’, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Την ίδια στιγμή σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι στη βάση της εν λόγω αξιολόγησης θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα", τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.