You are here

H Αίγυπτος θέλει το φυσικό αέριο Κύπρου

23/02/2018 14:02

Έντονη επιδίωξη της Αιγύπτου είναι να λάβει και το κυπριακό φυσικό αέριο, πέραν από το φυσικό αέριο του Ισραήλ, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σέριφ Ισμαήλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
 
«Ο στόχος δεν είναι η εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ. Ανοίξαμε την αιγυπτιακή αγορά ", τόνισε ο κ. Ισμαήλ, αναφερόμενος στην συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα για εισαγωγή στην Αίγυπτο φυσικού αερίου του Ισραήλ.
 
"Επιδιώκουμε έντονα να λάβουμε και το κυπριακό φυσικό αέριο", υπογράμμισε.
 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε την Τρίτη ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να πωλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.
 
Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι έχουν επιλυθεί οι οικονομικές διαφορές με την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρισμού και έχει γίνει πραγματικότητα η συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία θα επιτρέψει την εισαγωγή στην Αίγυπτο φυσικού αερίου από το εβραϊκό κράτος, μέσω αγωγού.
 
«Συμφωνήσαμε να φέρουμε μέρος του φυσικού αερίου (του Ισραήλ) στην Αίγυπτο μέσω των αγωγών» και αυτό αποτελεί μέρος της επίλυσης της διαφοράς που υπήρχε με την εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου όταν ρωτήθηκε για το θέμα στο Κάιρο.
 
Είπε ακόμη ότι υπάρχει κατανόηση με την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.