You are here

Στήριξη ΗΠΑ στην Κύπρο για ΑΟΖ

21/02/2018 10:23

Στήριξη στην Κύπρο για το θέμα των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Αν Ντόχερτι, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν περιλαμβανομένου και του θέματος των υδρογονανθράκων και μετέφερα στον Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται έντονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και επαναλάβαμε ότι μας ενδιαφέρουν τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, όταν ήταν στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα, έθεσε στους Τούρκους το θέμα. Έτσι παρακολουθούμε τα γεγονότα και επίσης ενεργούμε για αυτά τα γεγονότα και ευελπιστούμε ότι το θέμα θα επιλυθεί ώστε να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε ξανά τις συνομιλίες», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ανησυχία από πλευράς των Αμερικανών αφού σύντομα αναμένεται η εταιρεία ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η κα Ντόχερτι είπε ότι «σήμερα μιλάμε για τα άμεσα θέματα, και θα δούμε τι θα γίνει».

Προχωρούν οι σχεδιασμοί

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.

Με αφορμή δηλώσεις και ρητορική που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπρίων, ο πρόεδρος αναφέρει ότι σε σχέση με το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) ως αυτές ορίζονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο.

«Η σύγκλιση αυτή επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά», τονίζει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί σε ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει με απτό τρόπο τη δέσμευση της στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει προωθήσει στη βουλή των αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου όπως επίσης διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών.

«Συνεπώς το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογείται, ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά», τονίζει.

«Επιθυμώ τέλος για άλλη μια φορά, και δημόσια να καλέσω την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα μου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι θα προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», καταλήγει.

Ομόφωνη καταδίκη ενεργειών Λευκωσίας

Το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Μετά τη συνεδρία του συμβουλίου αρχηγών που συγκάλεσε ο πρόεδρος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων.

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση.

«Τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Χωρίς να προβούν επί της ουσίας σε δηλώσεις αλλά παραπέμποντας στην κοινή ανακοίνωση που διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναχώρησαν από το Προεδρικό μετά από την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Λακκοτρύπης: «Θα το τραβήξουμε όσον μας παίρνει»

O υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διέψευσε τις φημολογίες ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει το γεωτρύπανο Saimen 12000 της ENI από την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ότι «θα το τραβήξουμε όσον μας παίρνει».

Πρόσθεσε επίσης ότι «βρισκόμαστε και σε συνεχή επαφή με την ENI».

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε επίσης ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα. Οι δηλώσεις του υπουργού ενέργειας έγιναν μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αρχηγών.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συμμετέχουν επίσης από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πολύς Παλίκαρος, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Αναμονή αντίδρασης ΕΕ

Η Λευκωσία θα αναμένει την αντίδραση της συνεδρίας του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να ξεκινούσαν οι προσπάθειες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση με την «Ποντιοπιλατική» - όπως τη χαρακτήρισε - αντιμετώπιση του ΓΓ του ΟΗΕ διότι, όπως υπέδειξε - πρόκειται περί μίας διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.