You are here

Δημοσκόπηση: Πώς αξιολογείται η στάση τρίτων στο θέμα με ΑΟΖ

16/03/2018 14:53

Αρνητική είναι η κοινή γνώμη για τη στάση που τήρησαν διάφορες χώρες και οργανισμοί, πλην της Ελλάδος, στο θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία.

Με αφορμή την πρόσφατη ακύρωση της εξόρυξης της ιταλικής ΕΝΙ σε τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ, λόγω παρέμβασης τουρκικών πολεμικών σκαφών, δημοσκόπηση της StockWatch και της Cymar ζήτησε από τους πολίτες να αξιολογήσουν τη στάση διαφόρων χωρών και οργανισμών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με εξαίρεση την Ελλάδα, οι περισσότεροι κύπριοι έχουν αρνητική άποψη για την στάση που έχουν τηρήσει άλλες χώρες και οργανισμοί στο θέμα παρεμπόδισης της γεώτρησης της ΕΝΙ από την Τουρκία.

Οι κύπριοι πολίτες έχουν την πιο αρνητική άποψη για τη στάση που τηρεί η Βρετανία με τις αρνητικές απαντήσεις να ξεπερνούν τις θετικές κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η κοινή γνώμη και για τη στάση του ΟΗΕ, καθώς οι αρνητικές απαντήσεις ξεπερνούν τις θετικές κατά 43 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την Κίνα, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ψαλίδα μεταξύ αρνητικών και θετικών απαντήσεων φτάνει τις 36 ποσοστιαίες μονάδες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση τις 29.

Ακολουθούν η Ιταλία με 25 και η Ρωσία με 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Λιγότερο αρνητική είναι η άποψη της κοινής γνώμης για τη Γαλλία, με την ψαλίδα των αρνητικών και θετικών απαντήσεων να περιορίζεται στις 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Για τη στάση της Ελλάδας οι θετικές απαντήσεις ξεπερνούν τις αρνητικές με 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανά κόμμα, σχεδόν για όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας, το ΕΛΑΜ είναι το πιο αρνητικό ενώ το ΔΗΚΟ είναι πιο υποστηρικτικό για Ρωσία, Γαλλία και ΕΕ.

Η έρευνα έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ 27/02/2018 και 08/03/2018.  Το δείγμα ήταν 505 άτομα ηλικίας 18-65 χρονών με τυχαία επιλογή από δειγματοληπτική βάση με τυχαία σχηματισμένους αριθμούς. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε από τη Cymar. Τα δεδομένα της έρευνα έχουν σταθμιστεί με φύλο και ηλικία.

Της Γεωργίας Χαννή