You are here

Ελεγκτής: Διασπάθιση χρήματος στην εταιρεία υδρογονανθράκων

12/01/2018 11:57

Η ελεγκτική υπηρεσία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων προσωπικού στην εταιρεία υδρογονανθράκων υποστηρίζοντας ότι αυτός οδηγεί σε συνεχιζόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος ενώ επιφυλάσσεται να εξετάσει περαιτέρω το θέμα με ενδεχόμενη παραπομπή του στο γενικό εισαγγελέα.

Η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε σε έλεγχο συμμόρφωσης της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), που αποτελεί εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με μετοχικό κεφάλαιο και έχει ως μοναδικό μέλος (μέτοχο) τον υπουργό ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού (ΕΕΒΤ), δια και εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ρόλοι και αρμοδιότητες της ΕΥΚ αφορούν κυρίως στην εμπορική διαχείριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέρχονται από τα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού και παραγωγής.

Ο έλεγχος αφορά την περίοδο από 25.10.2013 μέχρι 31.12.2016 και σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, τα σημαντικότερα ευρήματα αφορούν μη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων αναφορικά  με τους προϋπολογισμούς της ΕΥΚ, προσλήψεις προσωπικoύ και εφαρμογή νέων κλιμάκων μισθοδοσίας χωρίς τη λήψη της εκ των προτέρων έγκρισης του αρμόδιου υπουργείου (ΕΕΒΤ), καθώς επίσης του υπουργείου οικονομικών και παραχώρηση της κρατικής χορηγίας από το υπουργείο οικονομικών στην ΕΥΚ χωρίς να ικανοποιείται σχετικός όρος σε σημείωση των περί των προϋπολογισμών του κράτους νόμων για μειώσεις των απολαβών του προσωπικού της ΕΥΚ.  

Εκφράσαμε την πρόθεσή μας, αφού λάβουμε τα σχόλια της ΕΥΚ, να εξετάσουμε το θέμα για να αποφασίσουμε κατά πόσο συντρέχουν λόγοι να υποβάλουμε σχετική εισήγηση στον υπουργό ΕΕΒΤ για παραπομπή του θέματος στον γενικό εισαγγελέα για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν από την πρόεδρο και τα μέλη της ΕΥΚ αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιά που υπέστη η ΕΥΚ εξαιτίας των πράξεων ή παραλείψεων τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της ΕΥΚ για τα έτη 2014, 2015 και 2016 αποφασίστηκε από την Υπηρεσία όπως ανατεθεί σε ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί της καταθέσεως στοιχείων και πληροφοριών στον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη βουλή των αντιπροσώπων νόμων του 2002 έως (Αρ. 2) του 2016, ενώ για την περίοδο 3.10.2012 μέχρι 31.12.2013 έχει διενεργηθεί από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο, ο οποίος επιλέγηκε από την ΕΥΚ και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία μας.