You are here

Πρόταση νόμου για ωράρια καταστημάτων

19/01/2015 14:31
Νομοθετική πρωτοβουλία επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ με στόχο τη ρύθμιση του θέματος των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, με τη σχετική πρόταση νόμου να προωθείται σύντομα στη βουλή, όπως ανέφερε σήμερα ο γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η διαδικασία έκδοσης διαταγμάτων από την υπουργό εργασίας για καθορισμό των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων που έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, «όχι μόνο έχει αποτύχει στην πράξη, αλλά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους μικρούς και μεσαίους καταστηματάρχες».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γγ του ΑΚΕΛ έφερε το γεγονός ότι «έχουν κλείσει τα τελευταία 2 χρόνια 607 περίπτερα και πάνω από 150 φούρνοι».

«Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η ανεργία, καθώς, όπως είπε, μόνο από το κλείσιμο των περιπτέρων έχουν μείνει στο δρόμο 2.700 άτομα.

Δήλωσε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι πως ως εκ τούτου το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να αποφασιστεί αποφασιστικά, λέγοντας πως «εφόσον η υπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, καταθέτοντας πρόταση που να ρυθμίζει το ζήτημα ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά», το ΑΚΕΛ προτίθεται να αναλάβει μια νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετική πρόταση στη βουλή τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε το όλο ζήτημα να ρυθμιστεί αποτελεσματικά.

Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των διαταγμάτων είναι τεράστιες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους στα μεγάλα καταστήματα, κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι τα καταστήματα δεν πρέπει να ανοίγουν την Κυριακή, τουλάχιστον. Δεν αναφέρομαι στις τουριστικές περιοχές, όμως δεν μπορεί να θεωρείται ολόκληρη η Κύπρος τουριστική περιοχή», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του όλου θέματος, αναφέροντας πως στόχος είναι μέχρι τον Απρίλη και την ημερομηνία έκδοσης του επόμενου διατάγματος από την υπουργό εργασίας, το ζήτημα να έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

«Αυτή είναι η υπόσχεση που έχουμε δώσει στους συνδέσμους με τους οποίους έχουμε συναντηθεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ, ανέφερε ότι τα διατάγματα που εδώ και 2 χρόνια εκδίδονται από την υπουργό εργασίας έχουν καταστρέψει όλα τα μικρομεσαία καταστήματα.

«Αφού δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση από το υπουργείο εργασίας, αποτεινόμαστε στα κόμματα θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί εντός βουλής», σημείωσε, εξηγώντας ότι η ΠΟΒΕΚ ξεκίνησε επαφές με όλα τα κόμματα.

«Αναμένουμε ότι τις επόμενες μέρες θα τεθεί το θέμα στη βουλή, και απ’ εκεί και πέρα θα αποδείξουν και τα κόμματα αν εννοούν αυτά που μας είπαν το τελευταίο διάστημα, αν εννοούν ότι θέλουν την επιβίωση της μικρομεσαίας τάξης ή απλά αν επιθυμούν να επικρατήσουν στην αγορά 4-5 μεγαλέμποροι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με το αν θα επηρεαστούν και άλλα καταστήματα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι κάθε Κυριακή δημιουργείται ένα τεράστιος αθέμιτος ανταγωνισμός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα σε βάρος όλων των μικρομεσαίων.

«Σε μια χτυπημένη και κορεσμένη αγορά με τεράστια έλλειψη ρευστότητας, όταν αυτοί κάθε Κυριακή απολαμβάνουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, τι θα συμβεί στους υπόλοιπους», πρόσθεσε, αναφέροντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για ακόμη 30% περιπτέρων και φούρνων που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.