You are here

Πρόγραμμα για γυναικεία επιχειρηματικότητα

18/07/2017 16:15
Στα χαμηλά επίπεδα γυναικείας επιχειρηματικότητας που η χώρα μας καταγράφει σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της, αναφέρθηκε ο ανώτερος λειτουργός του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Λεμεσού, Νικόλας Ιορδάνου, μιλώντας στη δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος S.E.E.W.B.A.N.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΕΒΕ Λεμεσού εκπροσωπεί την Κύπρο στο συγχρηματοδοτούμενο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα S.E.E.W.B.A.N, το οποίο εντάσσεται κάτω από την εποπτεία και την πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής ανάπτυξης, έχοντας ως άξονες προτεραιότητας την ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς, της βιομηχανίας, της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το S.E.E.W.B.A.N. με συνολικό προϋπολογισμό €628,5 χιλ., έχει διάρκεια δύο ετών με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2017 και ολοκλήρωση την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Στόχος του έργου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω του θεσμού Women Business Angels (WBA), δηλαδή, την προτροπή και την προώθηση επενδύσεων από ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε επιχειρηματικές ιδέες και σε μικρές start up επιχειρήσεις γυναικών, κατά το χρονικό σημείο της ίδρυσης τους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά.

Στο πλαίσιο των εργασιών του υπό εξέλιξη ευρωπαϊκού έργου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Εδιμβούργο η δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Ιορδάνου, ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε σε σχέση με την ανάπτυξη του τομέα των Women Business Angels, σε Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο κ. Ιορδάνου υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το ΕΒΕ Λεμεσού ως ένας εκ των βασικών εταίρων που θα εργαστούν για την υλοποίηση του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ανέφερε δε, πως με βάση στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εν λόγω θεσμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και πως διαφαίνονται ενθαρρυντικές προοπτικές για ενδυνάμωση και καλλιέργεια κουλτούρας.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πετυχημένο παράδειγμα της Σκωτίας και να ενημερωθούν για τα κίνητρα και τις μεθόδους που δόθηκαν με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών για στήριξη γυναικών που έχουν καλές επιχειρηματικές ιδέες.