You are here

Έντονο ενδιαφέρον για εξαγορά του Hilton

30/10/2018 06:26

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το «Hilton» Λευκωσίας στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης που διενεργεί η PwC με εντολή της ιδιοκτήτριας Marfin Investment Group (MIG).

Σύμφωνα με το Βήμα, στη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκαν περίπου 10 φάκελοι, κυρίως από τοπικούς μεγαλοξενοδόχους ενώ φάκελο όμως έχουν καταθέσει και επενδυτικά funds.

Η MIG απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών (περίπου 57%) της ιδιοκτήτριας του Hilton, Κυπριακής Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως το 2007, πληρώνοντας £30 εκ. (περίπου €50 εκ.).

Η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του virtual data room να πραγματοποιήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) και να προσαρμόσουν ανάλογα τις δεσμευτικές οικονομικές τους προτάσεις.

Στόχος της MIG είναι να αναδειχθεί και να υπογραφεί η συμφωνία πώλησης με τον προτιμητέο επενδυτή μέχρι το τέλος του 2018 ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2019.

Βusiness hotel

Προς πώληση είναι το 96,82% της εταιρείας Cyprus Tourism Development Company που έχει στην κατοχή της το «Hilton» Λευκωσίας. Στη Cyprus Tourism Development Company συμμετέχουν η MIG με 75%, ο κυπριακός όμιλος Louis με 22% και με 3% άλλοι επενδυτές.

Βασικό ατού για τους πωλητές είναι η ιδιαίτερα θετική πορεία του κυπριακού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των αφίξεων, που αναμένεται να πλησιάσουν τα 4 εκ. το 2018.

Σύμφωνα με το Βήμα, τα έσοδα του ξενοδοχείου ανήλθαν το 2017 στα €12 εκ. ακολουθώντας ανοδική τάση την τελευταία πενταετία.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ανήλθαν το 2017 στα €3,5 εκ. και φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα €3,8 εκ.  Επίσης, θετικό είναι το γεγονός για την έκβαση του διαγωνισμού πως το ξενοδοχείο έχει μειώσει δραστικά τον δανεισμό του, ο οποίος στο τέλος του 2018 ήταν περίπου €500 χιλ.

Σημειώνεται ότι από την MIG αναμένουν ένα τίμημα γύρω στα €35 εκ. - €40 εκ. – για το 100% της Cyprus Tourism Development Company, στην οποία ανήκει το Hilton.

Μείωση δανεισμού

H ΜΙG με τη συμφωνία πώλησης του Υγεία έναντι €204 εκ. και το τίμημα που θα της αναλογεί από το «Hilton» θα μειώσει δραστικά τον δανεισμό της, ύψους €600 εκ. που έως holding εταιρεία είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει.

Aπό την άλλη πλευρά, έχει προκύψει εμπλοκή με τη συμφωνία μεταβίβασης του Υγεία στο CVC μετά την απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου να διατάξει την απαγόρευση της πώλησης αλλά και τη δέσμευση κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της MIG υπέρ της εταιρείας Marafast ως αποζημίωση για απώλεια καταθέσεων €1,5 εκ. από το κούρεμα της Λαϊκής Τράπεζας.

Η ΜΙG έχει τοποθετηθεί πάνω στο θέμα ισχυριζόμενη ότι δεν φέρει ευθύνη για το «κούρεμα» των καταθέσεων και ως εκ τούτου αναμένει την τελική απόφαση του δικαστηρίου και μέχρι τότε συνεχίζει κανονικά τη στρατηγική της.

Ο σύνδεσμος των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, ΣΥΚΑΛΑ, θεωρεί ότι το κράτος όφειλε να κινηθεί νομικά όχι μόνο έναντι των ατόμων που διοικούσαν τη Λαϊκή και την MIG αλλά και της ίδιας της MIG.