You are here

Απότομη βουτιά καταθετικών επιτοκίων

02/02/2009 06:50
Ψαλίδι στα καταθετικά επιτόκια άρχισαν να βάζουν τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών, μετά τις συστάσεις που έκανε τις τελευταίες βδομάδες η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και τις απανωτές μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Τα επιτόκια του 7-8% που πρόσφεραν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις αρχές του 2009 αποτελούν πλέον άπιαστο όνειρο για τους πλείστους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προσαρμόζουν τα καταθετικά τους προϊόντα στα νέα δεδομένα.

Η πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στα καταθετικά επιτόκια είναι ιδιαίτερα έντονη. Μέσα σε λίγες μόλις βδομάδες, οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια που προσφέρουν μέχρι και 200 μονάδες βάσης, προσφέροντας τόκο 5 - 5,5% ακόμα και για μεγάλα ποσά (π.χ. €100 χιλ.). Βασικό όπλο των διευθυντών των καταστημάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να ορίζουν το καταθετικό επιτόκιο αναλόγως του πελάτη, είναι οι αυστηρές συστάσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, για μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία των τραπεζών στην προσφορά ελκυστικότερων δανειστικών επιτοκίων, που λόγω του ψηλού κόστους καταθέσεων, είχαν φθάσει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, ιδίως για νέα δάνεια.

Ζητείται ρευστότητα

Το ψαλίδισμα των καταθετικών επιτοκίων δεν αναμένεται όμως να διαφοροποιήσει τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν κάποιες τράπεζες λόγω των μεγάλων δανειοδοτικών ανοιγμάτων που έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρά τα ιδιαίτερα ψηλά επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός προσέλκυσης νέων καταθέσεων περιορίστηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η πιστωτική επέκταση συνέχισε να τρέχει με πολύ ψηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης αυξήθηκε το Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 7%, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός είχε καταγραφεί το Νοέμβριο, όταν τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών διευρύνθηκαν με ρυθμό 11%.

Το Νοέμβριο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 39% και το Δεκέμβριο το 33%.

Παρά την έντονη προσπάθεια για άντληση νέων καταθέσεων, τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν το 2008 κατά €3,5 δισ. Την ίδια περίοδο, οι τράπεζες έδωσαν €13,7 δισ. σε νέα δάνεια.

Η διαμορφούμενη κατάσταση ανησυχεί τόσο την Κεντρική Τράπεζα όσο και την κυβέρνηση, που συζητούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας. Τα μέτρα, κάποια από τα οποία αναμένεται να συζητηθούν την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνουν κρατικές εγγυοδοτήσεις για λήψη τραπεζικών δανείων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την έκδοση μεσοπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες.