You are here

CIPA: Άμεσα οι τομές

17/02/2017 16:31
Σε ανάλυση των αποτελεσμάτων της έκθεσης «Doing Business» της Διεθνούς Τράπεζας ενώπιον κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματικών φορέων προχώρησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) την Παρασκευή.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υποστήριξης του Διοικητικού Συμβουλίου του CIPA, Γιώργος Δημητρίου, τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας ευνοϊκότερο για τις επενδύσεις και τους επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται εδώ». Απαιτείται, όπως επισήμανε, σκληρή δουλειά για βελτίωση του δείκτη εκτέλεσης συμβολαίων, για αντιμετώπιση των χρονοβόρων διαδικασιών που επιβραδύνουν το επιχειρείν και της αργοπορίας που παρατηρείται στην εξυπηρέτηση και την απόδοση δικαιοσύνης.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε άμεσα με στρατηγικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, να εκσυγχρονίσουμε το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και των θεσμών και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες της χώρας μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν ένα κράτος ανταγωνιστικό, ελκυστικό, ευέλικτο και φιλόξενο σε ξένες επενδύσεις.
«Εναπόκειται, ωστόσο, σε όλους εμάς να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό και να εργαστούμε συλλογικά για την προσέλκυση περαιτέρω ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Φέτος είναι η όγδοη χρονιά που η Κύπρος συμμετέχει στην έρευνα αυτή, έπειτα από πρωτοβουλία του CIPA. Στην έρευνα συμμετέχουν 190 συνολικά χώρες, οι οποίες αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους σε δείκτες-κλειδιά που σχετίζονται με τον τομέα του επιχειρείν και επηρεάζουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής μίας επιχείρησης.

Οι δείκτες αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εγγραφή μιας επιχείρησης και την εξέταση των σχετικών αδειών, την εξασφάλιση ηλεκτρισμού, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών, καθώς και το κλείσιμο μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων για το 2017, η Κύπρος παραμένει ανάμεσα στις πενήντα χώρες με τα ευνοϊκότερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα, αν και υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι.