You are here

Με σημαντική έκπτωση οι επενδυτικές

20/01/2015 08:59
Με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους (NAV) διαπραγματεύονται οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ.

Με βάση την τιμή τους στις 16 Ιανουαρίου 2015 και την καθαρή αξία του ενεργητικού τους τέλος Δεκεμβρίου του 2014, η επενδυτική Δήμητρα διαπραγματεύεται με τη μεγαλύτερη έκπτωση που φθάνει το 48% από τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες εταιρείες, Cytrustees, Interfund και Apollo διαπραγματεύονται με έκπτωση 37%, 30% και 27% αντίστοιχα.

Οι μικρότερες εταιρείες είτε διαπραγματεύονται με μικρότερη έκπτωση ή με premium, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής ρευστότητας των μετοχών τους με αποτέλεσμα οι τιμές τους να μην είναι αντιπροσωπευτικές.

Οι Regallia και Αiantas που διαπραγματεύονται με τεράστια έκπτωση 95% και 75% αντίστοιχα, ανήκουν στην ειδική κατηγορία του ΧΑΚ και τα χαρτοφυλάκια τους αποτελούνται βασικά από εταιρείες επενδύσεων (REG, AIAS, HCM, ISXI) ή μη εισηγμένες εταιρείες του ιδίου ομίλου.

Διαφέρουν οι επενδυτικές στρατηγικές

Η ανάλυση των σημαντικών συμμετοχών των εταιρειών επενδύσεων δείχνει αξιοσημείωτες διαφορές στις επενδυτικές στρατηγικές τους.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, η Δήμητρα και Apollo διατηρούν ένα σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε μετρητά (22% και 28% αντίστοιχα), ενώ οι CYTR και INF μόνο 6% και 12% αντίστοιχα.

Οι συμμετοχές στο ΧΑΚ αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους που κυμαίνεται από 2% έως 7%.

Η DEM έχει επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στην Ελληνική Τράπεζα από το 2013 ύψους €40,8 εκ. Εξαιρουμένης της Ελληνικής, οι συμμετοχές της στο ΧΑΚ αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνολικού ενεργητικού της με τις βασικές συμμετοχές της να είναι στη Logicom και στην A&P.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή της CYTR σε εταιρείες του ΧΑΚ είναι οι ERME, VCW και BOCY ενώ η Πετρολίνα είναι η βασική επένδυση της Apollo και οι Λούης και BOCY της Interfund.

Ο τομέας των ακινήτων είναι σημαντικός για την επενδυτική Δήμητρα καθώς έχει επενδύσει 30% του ενεργητικού της στην κατηγορία αυτή. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων (περίπου 70%) είναι στην Κύπρο (€29,8 εκ.), 19% στη Ρουμανία (€8 εκ.) και 11% (€4,9 εκ.) στη Βουλγαρία.

Εκτός από τη Δήμητρα, καμία από τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες δεν έχει σημαντική έκθεση στον τομέα των ακινήτων.

Η συμμετοχή σε ξένα αμοιβαία κεφάλαια αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου των τριών από τις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες που κυμαίνεται από 45% έως 69% του συνολικού ενεργητικού τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δήμητρα περιορίζεται στο 5%.

Τα κρατικά ομόλογα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και στις τέσσερις εταιρείες επενδύσεων με την Apollo να είναι η μόνη που διατηρεί τέτοια θέση αξίας €580 χιλ.

Η επενδυτική Δήμητρα έχει επενδύσει €8,7 εκ. (6% του ενεργητικού της) σε άλλα έργα χωρίς να δίνεται πληροφόρηση για το πού επενδύονται συγκεκριμένα.

Γ.Χ.