You are here

Προς διαγραφή μία στις τρεις εταιρείες

09/09/2015 06:00
Διαδικασία για διαγραφή του ενός τρίτου περίπου των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει το γραφείο του εφόρου εταιρειών, λόγω μη έγκαιρης υποβολής ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Με βάση τη νέα πολιτική, τα ονόματα όλων των εταιρειών που βρίσκονται σε διαδικασία διαγραφής δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και εντός τριών μηνών θα μπορεί να γίνει η διαγραφή τους.

Στην εφημερίδα της Δημοκρατίας έχουν δημοσιευθεί κοντά στις 85 χιλ. εταιρείες από το σύνολο των 252 χιλ. περίπου που είναι εγγεγραμμένες στον έφορο που οδεύουν προς διαγραφή.

Εάν εντός τριμηνίας δεν υπάρξει οποιανδήποτε ένσταση μη διαγραφής ή δεν υποβάλουν τις οφειλόμενες ετήσιες εκθέσεις με τους αντίστοιχους οικονομικούς λογαριασμούς, το τμήμα θα προχωρήσει με τη διαγραφή τους.

Οι μαζικές διαγραφές εταιρειών, που ξεκίνησαν από το 2014, έχουν θορυβήσει τις εταιρείες αλλά και τους πιστωτές τους.

Οι πιστωτές μπορούν να καταθέσουν ένσταση στη διαδικασία ενώ θα μπορούν να αιτηθούν την ενεργοποίηση της εταιρείας. Ο μεγάλος όγκος όμως των εταιρειών δημιουργεί λειτουργικές δυσκολίες στην έγκαιρη καταχώρηση ενστάσεων από εταιρείες ή πιστωτές.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο έφορος εταιρειών Σπύρος Κόκκινος, αναφέρει ότι είναι υποχρέωση των εταιρειών από το 2003 να υποβάλλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε, ενώ τέλος Ιουνίου του2015 έχει τροποποιηθεί ο περί εταιρειών νόμος όπου δίνονται πιο πολλές λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για τις επιπτώσεις από τη μη υποβολή των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών».

«Δεν είναι στόχος και σκοπός του τμήματος η διαγραφή εταιρειών αλλά η εφαρμογή της νομοθεσίας που για πολλά χρόνια αγνοείται από πολλές εταιρείες», τόνισε ο κ Κόκκινος.

«Αναγκαστήκαμε να είμαστε πιο επιθετικοί γιατί δεν υπήρχε η αναγκαία συμμόρφωση», είπε.

Οι όποιες ενστάσεις υποβάλλονται από οποιονδήποτε, είτε από τις εταιρείες τις ίδιες, είτε από τους πιστωτές τους, θα εξεταστούν όλες μαζί και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε να παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

Η νέα πολιτική του εφόρου εταιρειών προκαλεί αντιδράσεις στον σύνδεσμο εγκεκριμένων λογιστών Κύπρου που κάνει λόγο για επιθετική πολιτική εκ μέρους του εφόρου εταιρειών. Οι λογιστές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη μαζικότητα των διαδικασιών που προνοούνται για αποφυγή της διαγραφής εταιρειών.

Εκ μέρους των τραπεζών, η ανώτερη λειτουργός του συνδέσμου εμπορικών τραπεζών Κύπρου Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή, επισημαίνει ότι «θα πρέπει οι εταιρείες να προσκομίζουν έγκαιρα τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις».

Σύμφωνα με στοιχεία του εφόρου εταιρειών, το 2012 έχουν διαγραφεί 2965 εταιρείες, το 2013 7301 και το 2014 30178 εταιρείες.

Για το έτος 2015 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου έχουν διαγραφεί 7605 εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα των μαζικών διαγραφών του 2014, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια σε 252 χιλ. από 272 χιλ. που ήταν το 2013, παρά την εγγραφή περίπου 11 χιλ. νέων εταιρειών.

Της Γεωργίας Χαννή