You are here

Τράπεζες: Εντείνονται οι πιέσεις ρευστότητας

30/01/2009 15:00
Εντείνονται οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες συνεχίζουν να χάνουν καταθέσεις και να μεγεθύνουν τα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια. Το Δεκέμβριο οι τράπεζες παραχώρησαν δάνεια ύψους €549 εκ., ποσό σχετικά μικρό σε σύγκριση με άλλους μήνες, αλλά έχασαν επίσης καταθέσεις €683 εκ. Τα στοιχεία είναι αυτά που να είχε, ενδεχομένως, υπόψη του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, που πρότεινε την Πέμπτη συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα.

Σύμφωνα με την ΚΤ, το σύνολο των καταθέσεων στο σύστημα μειώθηκε από €56,7 δισ. το Νοέμβριο σε €56 δισ. το Δεκέμβριο του 2008. Αντίθετα, και παρά την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στην παραχώρηση νέων δανείων, τα δανειστικά υπόλοιπα των τραπεζών έφθασαν τα €54,7 δισ. το τέλος του χρόνου, έναντι €54,2 δισ. που ήταν το Νοέμβριο του 2008.


Οι μανιώδεις ρυθμοί με τους οποίους οι τραπεζικές διοικήσεις δάνειζαν το 2008, αναδεικνύονται μέσα και από τα ετήσια στοιχεία. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 33%, ενώ οι καταθέσεις στο σύστημα αυξήθηκαν με ρυθμό 7%. Τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες αύξησαν τα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια κατά €13,7 δισ., ενώ οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν κατά €3,5 δισ. Δηλαδή, οι τράπεζες δάνειζαν περίπου €4 για κάθε €1 που λάμβαναν σε καταθέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς αφορούν την κρίσιμη περίοδο μετά το ξέσπασμα της τελευταίας φάσης της χρηματοοικονομικής κρίσης. Την περίοδο αυτή, οι τράπεζες παραχώρησαν πιστώσεις €2,8 δισ. και έχασαν καταθέσεις €0,5 δισ. Οι απώλειες καταθέσεων, που έχουν ενταθεί τους τελευταίους δύο μήνες, προέρχονται από εκροές που παρουσιάζουν οι λογαριασμοί τόσο των κυπρίων όσο και των κατοίκων τρίτων χωρών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι.

Όταν ξεκίνησε η περσινή χρονιά, οι τράπεζες είχαν γύρω στα €10,1 δισ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια. Σήμερα, το καταθετικό «πλεόνασμα» περιορίστηκε στα €1,3 δισ. Ως γνωστό, σημαντικό μέρος των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα πρέπει να διατηρούνται για προληπτικούς σκοπούς.