You are here

Τύπος: 25 έργα ανάπτυξης εντοπίζει η Κεντρική

19/01/2018 06:58

Η παρουσίαση της πορείας της κυπριακής οικονομίας με τίτλο «Μεσοπρόθεσμες προοπτικές, βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα του Cyprus Economic Society, η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ιδιωτικά και δημόσια έργα €4 δισ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η παρουσίαση της πορείας της κυπριακής οικονομίας με τίτλο «Μεσοπρόθεσμες προοπτικές, βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα του Cyprus Economic Society.  Όπως αναφέρεται, η ΚΤ καταγράφει εικοσιπέντε έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την περίοδο 2015-2020 αξίας €3,9 δισ. και συνεισφοράς στο ΑΕΠ κατά 21,7%. Ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και έρευνας της ΚΤ Γιώργος Κυριάκου, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να ενισχύσουν το μακροοικονομικό περιβάλλον. Τα έργα που ενισχύουν το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι μεταξύ άλλων η μαρίνα Αγίας Νάπας με €240 εκ. και συνεισφορά στο ΑΕΠ 1,3%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζει αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και υπολογίζεται στις 102,46 μονάδες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εντός ημερών το ανεργιακό ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • Πτωτική τάση στα κόκκινα δάνεια στην Κύπρο
  • Κεντρική: Ο ασθενής είναι εκτός νοσοκομείου
  • Εν μέσω προεδρικών – Συνεδρία για τους ξένους εργάτες μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής

Πολίτης

 «Πακέτο από Κομισιόν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνεται ένας οδηγός για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η δημιουργία δευτερογενών αγορών πώλησης δανείων και η επιτάχυνση της εκποίησης εξασφαλίσεων σε επιχειρηματικά δάνεια.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα νεότερα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κύπρου με ημερομηνία αναφοράς τις 9/1/2018 προβλέπουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κύπρου θα ανέλθει στο 3,6% το 2018 και στο 3,2% το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Να χτίσουμε πάνω στα κέρδη του 2017 – Μηνύματα από τη γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδόχων
  • Δεν αρκεί η ανάπτυξη – Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητούν κύπριο οικονομολόγοι
  • Εξετάζουν περιορισμούς – Στο μάτι των ευρωπαϊκών αρχών τα παράγωγα κρυπτονομισμάτων
  • Υποχώρηση 0,26% - ΧΑΚ
  •  

Αλήθεια

«Απεγκλωβίζονται οι… εγκλωβισμένοι»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου του 2018, παρά την αντισυνταγματικότητα του νόμου, είχαν μεταβιβαστεί συνολικά 3825 τίτλοι ιδιοκτησίας, καθιστώντας και επίσημα τους συμπολίτες μας ιδιοκτήτες των κατοικιών τους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι μεγάλη μείωση παρουσίασε το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού 20-64 χρονών, ως συνέπεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και από το 2013 και μετά είναι μικρότερα από το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της ΑνΑΔ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ιστορικό τετραετίας για εταιρείες – Εγγραφές
  • Πτώση στην Κύπρο, άνοδος στην Ευρωζώνη  - Τιμές κατοικιών
  • Σημαντική μείωση κόκκινων δανείων – Κομισιόν
  • Προτείνει μεταρρύθμιση του ΦΠΑ – Κομισιόν

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ – Μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΧΗ ΨΗΦΟ ΜΕ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ Β’ ΓΥΡΟ – Κορυφώνουν την αντιπαράθεση τους Μαλάς – Παπαδόπουλος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ – Τεντώνουν το σχοινί Νικόλας και Μαλάς και η μάχη γίνεται αμφίρροπη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Ο ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Ο ΜΑΛΑΣ