You are here

Τύπος: Αθάνατη η μονάδα αποκρατικοποιήσεων

23/01/2018 07:13

Η κανονική λειτουργία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και οι αγορές ακινήτων από ξένους, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πρωτοστατεί το ψεσινό debate των υποψήφιων προέδρων της Δημοκρατίας.  Οι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις γνωστές τους θέσεις στο κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση.

Φιλελεύθερος

 «’Σταυρωμένη’ αλλά παραμένει η Μονάδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων η οποία λειτουργεί κανονικά παρά το ότι η βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο σταύρωσε και απόκοψε τα κονδύλια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις.  Όπως αναφέρεται, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, μετά τις διά τηλεφώνου αποδεσμεύσεις άλλων κονδυλίων που αφορούν μεταξύ άλλων στις δαπάνες υπουργείων, τμημάτων και ανεξάρτητων υπηρεσιών για την καταβολή των πληρωμών σε φυσικά βάσει σχετικών συμβολαίων, δεν έδωσαν το πράσινο φως για τις πιστώσεις που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις. Σε γραπτή δήλωση του προέδρου της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνεται, «δεν παραχωρείται έγκριση για την αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν στην αγορά υπηρεσιών συμβούλου μονάδας αποκρατικοποιήσεων, καθώς και οποιεσδήποτε δαπάνες που αφορούν με οποιοδήποτε τρόπο αποκρατικοποιήσεις». 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε ξένα χέρια, κυρίως λόγω του δανεισμού της Κύπρου από τον ΕΜΣ, το ΔΝΤ και αλλά και τον δανεισμό από τη Ρωσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με άδεια του δανειολήπτη η μεταφορά δεδομένων NPLs
  • Όμηροι δήμων ιδιοκτήτες ακινήτων
  • €3,8 εκ. έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
  • Τι ζητά η Κομισιόν – Τίθεται ζήτημα αύξησης του «μαξιλιαριού ασφαλείας» ρευστότητας

Πολίτης

 «Στήριγμα οι ξένοι αγοραστές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αγορές ακινήτων από ξένους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εγχώρια αγορά ακινήτων κινήθηκε με ρυθμό 24% το 2017, με 8.734 πωλήσεις έναντι 7.063 πωλήσεις το 2016, ενώ οι αγορές από ξένους αποτέλεσαν χονδρικά το ένα τρίτο των συναλλαγών. Τη χρονιά που μας πέρασε κατατέθηκαν στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία 2.406 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς για την αγορά ακινήτου, δηλαδή το 27,5% των συνολικών πωλητήριων του 2017. Τα τελευταία έξι χρόνια οι πωλήσεις σε ξένους αποτελούν τουλάχιστον μια στις τέσσερις συναλλαγές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ΕΤΥΚ εκφράζει την ικανοποίηση της για τις δεσμεύσεις που απέσπασε από τους υποψήφιους προέδρους Γ. Λιλλήκα, Χρ. Χρίστου, Στ. Μαλά και Ν. Παπαδόπουλο όσον αφορά την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάγκη ενημέρωσης δανειοληπτών και εγγυητών – Νέα παρέμβαση της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για διαχείριση ΜΕΔ
  • Νέο στεγαστικό από Ελληνική
  • Αποδέσμευσε νέα κονδύλια – Επ. οικονομικών
  • Έλλειμμα €3,8 δισ. – Στο εμπορικό ισοζύγιο το 10μηνο πέρσι

Χαραυγή

 «’Όχι στην εκμετάλλευση’ φωνάζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της κατ’ εξοχήν τουριστικής περιοχής ελεύθερης Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διατρανώσουν ότι στέκονται οργανωμένα απέναντι στην εκμετάλλευση της εργασίας από τους ξενοδόχου.  Ταυτόχρονα στοχεύουν να στείλουν μήνυμα δυσφορίας και στο κράτος και στην πολιτεία για το ζήτημα των πληρωμών ανεργιακού επιδόματος, οι οποίες συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα κατά την περίοδο της χειμερινής περιόδου όταν τα ξενοδοχεία κλείνουν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αναφέρει ότι οι δανειολήπτες, εγγυητές και άλλα συνδεδεμένα πρόσωπα πρέπει να ενημερώνονται γραπτώς και μπορούν να φέρουν αντίρηση στην κοινοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων από τις τράπεζες σε τρίτους οργανισμούς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καταγγέλλουν στην ΕΠΑ την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού
  • Όχι στην εργασιακή εκμετάλλευση διατράνωσαν εργαζόμενοι στο Π.Κ.

Αλήθεια

«Ξεκινούν τα stress tests»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι είναι θέμα ημερών η έναρξη της εφαρμογής των νέων stress tests για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα τεστ αντοχής για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Ιανουαρίου 2018.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι μήνυμα σταθερότητας εξέπεμψε από την εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψήφο σε όσους μας έδωσαν υποσχέσεις – ΕΤΥΚ
  • Επανέρχεται για τα δεδομένα δανειολπτών – Επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Τράπεζα της χρονιάς – RCB Bank
  • Αυξημένο κατά 18% - Εμπορικό έλλειμμα

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ – Σε ήμερα νερά η διακαναλική συζήτηση των υποψήφιων προέδρων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΜΑΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – Πάτησε πεπονόφλουδα στο ντιμπέιτ ο Νικόλας Παπαδόπουλος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ – Ντιμπέιτ: Οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία τα είπαν και σε κοινή εμφάνιση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΑΛΑ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ