You are here

Τύπος: €2,3 δισ. ανείσπρακτα έσοδα

12/01/2018 07:03

Τα €2,3 δισ. που έχει να παίρνει η κυβέρνηση από ανείσπρακτα κρατικά έσοδα, το σχέδιο διαχείρισης, ανάπτυξης και αξιοποίησης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα και η συνάντηση των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην τέταρτη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

«Καθυστερημένα έσοδα ήταν €2,3 δισ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα €2,3 δισ. που έχει να παίρνει η κυβέρνηση από ανείσπρακτα κρατικά έσοδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας για το 2016, σε σχέση με το 2015 τα ανείσπρακτα έσοδα αυξήθηκαν κατά €113,6 εκ. Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώνεται πως πέραν του 50% των καθυστερημένων εσόδων προέρχονται από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, οι οποίες αγγίζουν το €1,4 δισ.  Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο γενικό λογιστήριο τα έσοδα που δεν έχουν εισπραχτεί έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί και έχουν αυξηθεί κατά €39,6 εκ., φθάνοντας το ποσό των €44 εκ. σε σχέση με το 2015.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το κράτος ήταν μέτοχος σε 13 εταιρείες στην Κύπρο το 2016.  Επίσης στην κρατική Λαϊκή που ήταν υπό εξυγίανση και σε τρεις υπό εκκαθάριση, τις Κυπριακές Αερογραμμές, τη Eurocypria και την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Να γίνεται σωστή καταγραφή κονδυλίων από ΕΕ
  • Ο Μιχάλης Μιχαήλ πρόεδρος του CIPA
  • Υπερβάσεις σε 935 άρθρα του προϋπολογισμού 2016
  • Νομοσχέδιο και σχέδιο – Παρουσίαση απόφασης υπουργικού συμβουλίου για κοινωνικές επιχειρήσεις

Πολίτης

«Τι επιδιώκει η Κύπρος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συνάντηση των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην τέταρτη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη. Όπως αναφέρεται, το βασικό μενού συζήτησης των ηγετών ήταν η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. Η Κύπρος, σημειώνεται, στηρίζει τις βασικές προτάσεις και ειδικά εκείνες που αφορούν την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ωστόσο κρατά τις αποστάσεις από πιο φιλόδοξες προσεγγίσεις, που οδηγούν σε μεγαλύτερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, όπως ένας ευρύς προϋπολογισμός ή η σύσταση θέσης υπουργού οικονομικών της ευρωζώνης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ώθηση στη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο επιχειρεί να δώσει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αγωγή από κυπριακή εταιρεία – Μάναφορτ
  • Θετική για τον Συνεργατισμό η αξιολόγηση Moody’s
  • Πακέτο από Συνεργατισμό
  • Λιγότερες θέσεις εργασίας – Το Brexit έχει ήδη αρχίσει να πλήττει το City

Χαραυγή

«Με… διόδια δύο ευρώ θα επιτρέπεται η είσοδος στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το σχέδιο διαχείρισης, ανάπτυξης και αξιοποίησης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα.  Στις 19 Ιανουαρίου το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ξεκινά ευρεία διαβούλευση με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, κοινότητες, οργανωμένα σύνολα και πολιτικούς φορείς για το Εθνικό Πάρκο Ακάμα. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο πάρκο περιλαμβάνεται το σενάριο επιβολής εισιτηρίου γενικής εισόδου €2.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το νομοσχέδιο για εισαγωγή στην Κύπρου του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων, μιας καινοτομίας με προϋπολογισμό €3,1 εκ. που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, παρουσίασε χθες ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στ. Μαλάς: Αν δεν προσέξουμε το μοντέλο της οικονομίας μας, θα πάθουμε τα ίδια
  • Απλήρωτοι παραμένουν οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ
  • Νομοθετικό πλαίσιο για κοινωνικές επιχειρήσεις
  • Διασφάλιση ζητούν οι αντικαταστάτες και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί

Αλήθεια

«Οι κύριες κρατικές εταιρείες»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι κάτοχος μεγάλου αριθμού μετοχών ονομαστικής αξίας περίπου €3,3 δισ. σε διάφορους οργανισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το 2016 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την πιο μεγάλη μετοχική παρουσία έχει το κυπριακό κράτος στον Συνεργατισμό  που φθάνει στο τέλος του 2016 το 77,35% και ονομαστικής αξίας €1,5 δισ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στο πηδάλιο του CIPA θα βρίσκεται ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ ως νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ισχυρή η στήριξη από την ΕΕ
  • Νομοσχέδιο για κοινωνικές επιχειρήσεις
  • Μην ακούτε τις φήμες – Για Συνεργατισμό
  • Έχει να παίρνει €2,3 δισ. – Κράτος

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΓΡΙΕΨΑΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ – Νέες θύελλες στους κόλπους της υγείας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Θέλει τα δικά του δικά του και του ΟΠΑΠ πάλι δικά του

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΓΡΙΕΨΕ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ – Αντάλλαξαν βαριές κουβέντες Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ