You are here

Τύπος: Χάνουν πολλά οι μέτοχοι τραπεζών

18/01/2018 07:02

Οι απώλειες στις αποδόσεις κεφαλαίων που καταγράφουν οι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών, η αισιοδοξία ότι οι αφίξεις θα σπάσουν το φράγμα των 4 εκ. το 2018 και το στρατηγικό πλάνο του 2017 με 2020 που παρουσίασε χθες σε διάσκεψη Τύπου ο CIPA, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ζημιωμένοι οι μέτοχοι των τραπεζών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι απώλειες στις αποδόσεις κεφαλαίων που καταγράφουν οι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, για το τρίτο τρίμηνο του 2017 η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο αρνητικό δείκτη ROE (Return on equity) στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης που φθάνει το -20,1%.  Ωστόσο έχει υπάρξει μικρή βελτίωση από το δεύτερο τρίμηνο όταν ο δείκτης ROE ήταν στο -27,6%, σημειώνοντας αύξηση 7,1%. Οι χώρες που έχο9υν αρνητικό δείκτη αλλά με πολύ μικρό ποσοστό είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία στο -0,3% και οι δύο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η γενική διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου, ανακοίνωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου στο θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι νέοι εξακολουθούν να πληρώνουν την κρίση
  • Μισό εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες
  • Άμυνες από προσωπικό ΣΚΤ λόγω των φημών
  • Στο 1,4 δισ. τα ταξίδια κυπρίων κατά το 2017

Πολίτης

 «Φόρα για νέα ρεκόρ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αισιοδοξία παραγόντων του χώρου ότι οι αφίξεις θα σπάσουν το φράγμα των 4 εκ. το 2018.  Αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων το 2018 μπορεί και να φθάσει στο 10%, κάτι που θα φέρει την κυπριακή τουριστική βιομηχανία κοντά στο ορόσημο των 4 εκ. αφίξεων. Η  πρόβλεψη αυτή στηρίζεται μεταξύ άλλων στη θετική πορεία των οικονομιών της Ευρώπης που έχει άμεση αντανάκλαση στη ζήτηση για ταξίδια.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι χώρες της ΕΕ θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να καθορίζουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ ή ακόμη και να καταργούν τον ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα, με βάση σχέδιο νόμου που θα μεταρρύθμιζε τον κεντρικό μηχανισμό της ΕΕ για τον καθορισμό συντελεστών ΦΠΑ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προστασία για ταξιδιώτες – Πράκτορες
  • Να μην χαθεί η ευκαιρία – Σε αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας καλεί ο CIPA
  • Γύρισε σε αρνητικό έδαφος – Πληθωρισμός
  • Καμπανάκι από Νταβός – Ένταση των πολιτικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων το 2018

Χαραυγή

 «Συστάσεις στη Νομική Υπηρεσία για άμεση εξόφληση δικαστικών εξόδων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι παρατηρήσεις ως προς την άμεση εξόφληση επιδικαζόμενων ποσών που δέχεται η νομική υπηρεσία από την ελεγκτική υπηρεσία στην ειδική έκθεση για το 2016. Όπως φαίνεται, πολλοί αλλοδαποί απελαύνονται από την Κύπρο χωρίς να πληρώνουν αυτά που αναλογούν στο κράτος. Η ελεγκτική υπηρεσία ζητά από τη νομική υπηρεσία εφαρμογή των δημοσιονομικών και λογιστικών οδηγιών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα  με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 3.652.073 σε σύγκριση με 3.186.531 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,6%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ιερός αγώνας επιβίωσης ενάντια στο… ιερό Mall
  • Επικρίνεται ο Ιωνάς Νικολάου για τις επισκέψεις στις φυλακές
  • Προσοχή στις αφερέγγυες αεροπορικές εταιρείες
  • Πρόβλημα οι εισπράξεις των δόσεων στον ΚΟΑΓ

Αλήθεια

«Νέα στρατηγική για τον CIPA»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το στρατηγικό πλάνο του 2017 με 2020 που παρουσίασε χθες σε διάσκεψη Τύπου ο CIPA. Όπως αναφέρθηκε, οι κύριοι στόχοι του στρατηγικού πλάνου 2017-2020 έχουν να κάνουν με την προώθηση ενός ισχυρού εθνικού brand, την προσέλκυση και άλλων στοχευμένων επενδύσεων και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Κύπρο γύρισε σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,4% τον Δεκέμβριο του 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στόχος η εφαρμογή μιας σύγχρονης πολιτικής – ΥΠΕΣ – ΚΟΑΓ για στέγαση
  • Αυξάνονται οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη - PwC
  • Παραμένουν τα προβλήματα για διαχείριση κρίσεων – Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο
  • Μας ήρθαν 3,6 εκ. τουρίστες το 2017

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΑΛΑ – Η μεγάλη τελευταία δημοσκόπηση του ALPHA Κύπρου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

20 ΕΚ. ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – Αποκαλύφθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στη νομική υπηρεσία άνευ αντικρίσματος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – Βαριές κουβέντες Παπαδόπουλου – Μαλά στον πόλεμο για τη δεύτερη Κυριακή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΤΡΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ