You are here

Τύπος: Πόλεμος δηλώσεων για Κύπρο

13/02/2013 07:00
H 24σέλιδη έκθεση της Morgan Stanley για την Κύπρο, οι αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανού κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο και το τέλος που δόθηκε χθες στην απεργία των οικοδόμων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Φιλελεύθερος

«Ωμός εκβιασμός της Κύπρου»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανού κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παίζονται πολιτικά παιχνίδια στην έδρα της ΕΕ με επίκεντρο την απομείωση της αξίας των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες με πρωταγωνιστές τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνεται, συντηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως ένα από τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό χρέος.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ΚΤ εργάζεται για την εξασφάλιση επίσημης διαβεβαίωσης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος των καταθέσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Σαρρής: Πιέσεις τακτικής τα περί καταθέσεων

• Αναθερμαίνει το συστημικό κίνδυνο η μικρή Κύπρος

• Πιάνουν ξανά μυστρί

• FT: «Οι επαίτες δεν επιλέγουν», ανακαλύπτει τώρα η Κύπρος

Πολίτης

«Κίνδυνος ανάφλεξης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η 24σέλιδη έκθεση της Morgan Stanley για την Κύπρο. Στην έκθεση της η MS αναφέρει ότι η Κύπρος μπορεί να προκαλέσει μια συστημικής σημασίας ανάφλεξη στην περίπτωση που το πακέτο διάσωσης της συμπεριλάβει κούρεμα, είτε στις καταθέσεις είτε στα κρατικά ομόλογα.

Σημειώνει επίσης ότι η πιο κατάλληλη υπό τις περιστάσεις λύση για την Κύπρο είναι η παροχή στήριξης €10 - €15 δισ. μέσο ενός μνημονίου, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η MS Θεωρεί ότι για την Κύπρο υπάρχουν βραχυπρόθεσμα ρίσκα, αλλά σε ένα ορίζοντα δέκα χρόνων οι προοπτικές της χώρας είναι πιο ευοίωνες από τις αντίστοιχες της Ελλάδας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι δαπάνες για ανεργιακό επίδομα ανήλθαν το 2012 στα €124,5 εκ. σε σχέση με 98,4 εκ. το 2011, καταγράφοντας αύξηση €26 εκ. ή 26,5%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Έκτισαν συμφωνία για νέα σύμβαση – Πιάνουν δουλειά οι οικοδόμοι

• Διόρθωση του μνημονίου ζητά η Ελλάδα

• Πτώση της τάξης του 0,17% - Χρηματιστήριο Λευκωσίας

• Ανοδικές τάσεις – Χρηματιστήριο Αθηνών

Σημερινή

«Χοντρό παιχνίδι για ξέπλυμα και κούρεμα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι το χοντρό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και της πιθανότητας κουρέματος του κυπριακού χρέους, σε συνέχεια της προχθεσινής συνεδρίας του Eurogroup. Σε ότι αφορά το ξέπλυμα, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είπε χθες ότι εμμένουν στο δικό τους τρόπο, γι’ αυτό και κατέληξαν στην πρόταση όπως γίνει αυτή η αξιολόγηση από έναν τρίτο ιδιωτικό οργανισμό.

Σε σχέση με το θέμα του κουρέματος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, δήλωσε χθες ότι η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε κούρεμα του κυπριακούς χρέους, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ευρωπαίο πολίτες ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία.

Αλλού η Σημερινή γράφει ότι οι διαχειριστές της εταιρείας Ορφανίδης αξιολογούν τη συμφωνία που υπέγραψε ο Χρίστος Ορφανίδης με την εταιρεία Elomas.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Εισηγήσεις για τα αξιόγραφα

• «ΔΗΣΥ – Αναστασιάδης θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις»

• Τα είπαν… μνημονιακά

• Μικρές απώλειες το ΧΑΚ

Χαραυγή

«Αυστηρές προϋποθέσεις για έρευνα σχετικά με το ξέπλυμα»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι αυστηρές προϋποθέσεις θέτει η κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι όροι εντολής δεν μπορεί να παραβιάζουν τη νομοθεσία και τη σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς προωθεί μέσω διαδικτύου την απαίτηση των πολιτών για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Μεγάλη νίκη των οικοδόμων

• Ν. Αναστασιάδης: Φταίει ο κατώτατος μισθός

• Κατηγορηματική η Κομισιόν για «κούρεμα»

• Νέες απώλειες στο ΧΑΚ

Αλήθεια

«Δεν θα πάμε για κούρεμα!»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά από τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους.

«Τέλος στην απεργία των οικοδόμων»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το τέλος που δόθηκε χθες στην απεργία των οικοδόμων μετά από 3 βδομάδες. Όπως αναφέρεται, οι εργολάβοι και οι συντεχνίες των οικοδόμων αποδέχτηκαν τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• ΕΕ: Οι περικοπές στον προϋπολογισμό εμπόδιο στις προσπάθειες ενοποίησης

• Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης η άνοδος του ευρώ – Γερμανία - Γαλλία

• Απρόσμενη βουτιά της βιομηχανίας – Ινδία

• Τα σενάρια για την Κύπρο – Morgan Stanley




ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ! – Αντίθετες Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα




ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ – Δεν τα πήρε η Marketway… αλλά η συνδεδεμένη με αυτήν Publicis




ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ – Συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας και αναμονής για το μνημόνιο




ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – Επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια με ανύπαρκτο θέμα για τις καταθέσεις




ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ… ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – Αποστομωτική απάντηση σε υποτιμητικούς υπαινιγμούς του Ν. Αναστασιάδη έδωσε μεγαλειώδης συγκέντρωση γυναικών