You are here

Τύπος: Στρίμωγμα Λευκωσίας για ξέπλυμα

12/02/2013 07:00
Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ των τριών βασικών υποψήφιων πρόεδρων είναι το θέμα που πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η τελευταία τηλεμαχία των τριών υποψήφιων έδειξε ότι τα επιτελεία των τριών υποψήφιων επιλέγουν την ένταση και τις αντιπαραθέσεις πριν τις προεδρικές εκλογές με στόχο τις συσπειρώσεις αλλά και για να προκαλέσουν ρήγματα στην εκλογική βάση των αντιπάλων.

Το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων είναι η χθεσινή συνεδρία του Eurogroup όπου αποφασίστηκε ν’ αρχίσει έλεγχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο.

Φιλελεύθερος

«Στριμώχθηκε η Λευκωσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία του Eurogroup. O νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι εάν δεν συναινέσει εντός μιας βδομάδας στη διεξαγωγή έρευνας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ιδιωτικό οίκο, τότε δεν μπορεί να υπάρξει μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή επιχείρησε να προβάλει κάποιες ενστάσεις και ζήτησε από το Eurogroup όπως η αξιολόγηση γίνει από συντεταγμένα όργανα της ΕΕ ή το ΔΝΤ, ωστόσο δέχθηκε σκληρή επίθεση από το Eurogroup.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο Σύνδεσμος των κατόχων αξιογράφων πήρε δέσμευση από το διοικητή της ΚΤ για τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή, το οποίο προνοεί τη μετατροπή των μη μετατρέψιμων αξιογράφων σε μετοχές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Σκαλώνουν στο χρόνο σύμβασης αντί στην κάρτα εργασίας

• Επικίνδυνο σενάριο με κούρεμα καταθέσεων

• Διασφαλισμένες οι καταθέσεις – Κεντρική Τράπεζα

• Πανευρωπαϊκό το θέμα της Κύπρου

Πολίτης

«Τα λάθη του πρωτάρη;»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία του Eurogroup. O νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλλιέργησε ένα επικίνδυνο κλίμα δυστοκίας όσον αφορά τις εικασίες περί κουρέματος των ιδιωτών καταθετών, ενώ εμφάνισε δημόσια ότι υπήρξε οριστική συμφωνία στο θέμα της εμπλοκής ιδιωτικής εταιρείας για την αξιολόγηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι εντός δέκα ημερών αναμένεται να βρίσκεται στα χέρια της ΚΤ το τελικό πόρισμα της έρευνας του διεθνούς οίκου Alvarez & Marsal.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Κολλούν στη διάρκεια – Συνεχίζονται οι επαφές και οι απεργίες

• Απώλειες σε ποσοστό 0,69% - Χρηματιστήριο Λευκωσίας

• Πτωτικές τάσεις – Χρηματιστήριο Αθηνών

Σημερινή

«Ιδιωτική εταιρεία για ξέπλυμα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι η χθεσινή συνεδρία του Eurogroup όπου αποφασίστηκε να προχωρήσει σε έλεγχο του νομοθετικού πλαισίου της Κύπρου και της εφαρμογής του σε ότι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όπως αναφέρεται, την αξιολόγηση θα αναλάβει ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία στην οποία θα δοθούν οι όροι εντολής εντός μια βδομάδας.

Αλλού η Σημερινή αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καταργήσει το Εφοριακό Συμβούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Σε δέκα μέρες η έρευνα της Α&Μ

• Οι Κυπριακές Αερογραμμές άντλησαν €31 εκ.

• Ξεκίνησε με το…. Αριστερό το ΧΑΚ

• Laiki Bank η Marfin Egnatia στην Ελλάδα

Χαραυγή

«Επιθυμία όλων η λήξη της διαφοράς στην οικοδομική»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι χθεσινές διαμεσολαβητικές προσπάθειες της υπουργού Εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην κάρτα εργασίας και την πιστοποίηση προσόντων, που είναι ένα βασικό αίτημα των οικοδόμων προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της παράνομης απασχόλησης. Σήμερα, σημειώνεται, τα μέλη του Συνδέσμου Εργολάβων αναμένεται να συνέλθουν εκ νέου γα ν’ αποφασίσουν επί των διευκρινίσεων της υπουργού.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων για κούρεμα των καταθέσεων προέβησαν χθες τόσο η Λευκωσία όσο και η ίδια η Κομισιόν μετά από δημοσίευμα των Financial Times.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Στόχος η συμφωνία για την Κύπρο εντός Μαρτίου

• Ενδεχόμενες ποινικές διώξεις για αξιόγραφα

• Ξεκάθαρη η συστημική σημασία της Κύπρου

• Προς πώληση η Ορφανίδης

Αλήθεια

«Κλειδί για ποινικές διώξεις η έκθεση της Α&Μ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας περιμένει την έκθεση της Alvarez & Marsal και την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει την πιθανότητα ποινικών διώξεων για τα αξιόγραφα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε την αλλαγή της εμπορικής επωνυμίας του παραρτήματος της Τράπεζας στην Ελλάδα από Marfin Egnatia Bank σε Laiki Bank.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• O Κάμερον πιέζει τη Σκοτία για την πρόθεση απόσχισης

• Βουλγαρία: Στους δρόμους για την τιμή του ηλεκτρισμού

• Σχέδιο τόνωσης της οικονομίας – Ομπάμα

• Πτωτικά κινήθηκε το ΧΑΚ τη Δευτέρα




Ο ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ! – Αποκαλυπτικό το τελευταίο ντιμπέιτ




ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ…ΑΠΟ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΠΟΡΤΑ – Σε πιο υψηλούς τόνους το τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων




ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ – Οι υποψήφιοι υπόσχονται έρευνα για την οικονομική καταβαράθρωση




ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ – Τα επιτελεία ανεβάζουν τους τόνους με το βλέμμα στις συσπειρώσεις




ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και να βαδίσει με αυτοπεποίθηση σε ένα λαμπρό μέλλον, διεμήνυσε ο Σταύρος Μαλάς