You are here

Τύπος: Υποδομές €340 εκ. για αέριο

14/09/2017 07:21
Οι διαδικασίες στις οποίες προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την έλευση του φυσικού αερίου πριν το 2020 και ο προϋπολογισμός του 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2018-2020 που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

«Υποδομές €340 εκ. για αέριο»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι διαδικασίες στις οποίες προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την έλευση του φυσικού αερίου πριν το 2020. Όπως αναφέρεται, οι δαπάνες προϋπολογίζονται στα €340 εκ. για την απαιτούμενη υποδομή για την κατασκευή προβλήτας για τη μόνιμη πρόσδεση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του καταφυγίου έκτακτης ανάγκης και των υπόλοιπων χερσαίων υποστηρικτών έργων. Το έργο, σημειώνεται, προτάθηκε για χρηματοδότηση στις Βρυξέλλες ως έργο κοινού ενδιαφέροντος και μάλιστα η συνδρομή της ΕΕ μπορεί να φθάσει μέχρι και το 75%.

«Εννέα νέα έργα και νέες πολιτικές»
Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο προϋπολογισμός του 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2018-2020 που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου για επίλυση διαφορών εμπορικής/οικονομικής φύσης, προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, περαιτέρω ενίσχυση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών υποδομών και της διασύνδεσης της έρευνας και καινοτομίας των κρατικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας προωθείται με τον προϋπολογισμό στο σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Στα €850 εκ. οι αναπτυξιακές δαπάνες

• Σε δύο βδομάδες η νέα στρατηγική – Εξαγγελίες Λακκοτρύπη κατά τη συνέλευση του ACTA

• Χάρης: Σημαντικό αναπτυξιακό πλαίσιο

• Πάνω η απασχόληση

Πολίτης

«Μπαράζ νέων έργων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο προϋπολογισμός του 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2018-2020 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Όπως σημειώνεται, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα πλούσιο πακέτο έργων και δράσεων, δαπάνης άνω των €110 εκ., με αιχμή την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί εφικτή την ένταξη νέων δράσεων και πολιτικών χάρη στη συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 3,4% τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, το αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι θετικό, με τη χώρα να παρουσιάζει πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει την πίεση στις τράπεζες προκειμένου να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Έξι δυνητικοί κίνδυνοι για την οικονομία

• 3,6% ανάπτυξη, 11% ανεργία

• Παραιτήσεις στη μονάδα – Αποκρατικοποιήσεις

• 67 χιλ. εργαζόμενοι – Στο ευρύτερο δημόσιο τομέα

Χαραυγή

«Μας δεσμεύουν με συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι οδικό χάρτη για ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου, περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος και του ΧΑΚ, ετοίμασε το υπουργείο οικονομικών. Όπως αναφέρεται, ο οδικός χάρτης για το κρατικό λαχείο προνοεί ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Μάιο του 2018, ενώ η ανάθεση σε ιδιώτη επενδυτή τοποθετείται περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2018.

«Στόχος η μείωση κόκκινων δανείων κατά 25% εντός της επόμενης τριετίας»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα οδηγία που ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα για τους δανειολήπτες. Οι υφιστάμενες οδηγίες αφορούν τους στόχους για τις αναδιαρθρώσεις και τις προβλέψεις. Οι νέοι στόχοι θα αφορούν απευθείας την πηγή του προβλήματος και θα προνοούν τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Λιγότερη αύξηση εργαζομένων στην Κύπρο απ’ ότι στην Ελλάδα

• Νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης

• Κάθοδος κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο τέλη Σεπτεμβρίου

• Χωρίς νέες θέσεις εργασίας και γενικές αυξήσεις ο προϋπολογισμός του 2018

Αλήθεια

«€850 εκ. στην ανάπτυξη»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι ο προϋπολογισμός του 2018 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Όπως σημειώνεται, ο προϋπολογισμός προνοεί αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες χωρίς επιπρόσθετες φορολογίες. Μετά από σχεδόν μία δεκαετία, περιλήφθηκαν πρόνοιες για μεγάλα οδικά έργα μεταξύ των οποίων η α’ φάση του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσία.

«Ξεκινά η συζήτηση της νέας στρατηγικής»
Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου για τη νέα εθνική στρατηγική του τουρισμού. Όπως αναφέρεται, θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των εξειδικευμένων φορέων, των τοπικών κοινωνικών, των επιχειρηματιών και όσων άλλων ενδιαφέρονται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Έρχεται και πάλι κλιμάκιο της τρόικας

• Ζητά προεδρική παρέμβαση στα του συνεργατισμού – ΣΕΚ

• Ψάχνει λύσεις για τα ΜΕΔ η Κεντρική

• Μείωση 20% στις κενές θέσεις εργασίας




€850 ΕΚ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Χωρίς πρόσθετες φορολογίες ή άλλες επιβαρύνσεις ο προϋπολογισμός 2018




ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΦΡΟΥΡΑ – Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν ήδη την παραλαβή νέου φορητού οπλισμού




ΥΠΟΔΟΜΕΣ €340 ΕΚ. ΓΙΑ ΑΕΡΙΟ – Τεράστια έργα στο Βασιλικό με προκήρυξη διαγωνιστικών αρχές του 2018




ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ