You are here

Λόγος για «κανιβαλισμό» του ΧΑΚ

22/06/2015 13:52
Για «κανιβαλισμό του ΧΑΚ» έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται προσωπικό από το ΧΑΚ στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών στην οποία συζητήθηκε το θέμα, το ΧΑΚ προειδοποίησε πως εάν ο οργανισμός βρεθεί υποστελεχωμένος θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες και μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο πρόεδρος του ΧΑΚ, Μάριος Πηλαβάκης, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο θα υπάρξει υποστελέχωση του ΧΑΚ, προσθέτοντας πως το ΔΣ προτείνει όπως η μεταφορά των υπαλλήλων γίνεται με τη συναίνεση του ΧΑΚ.

Υπέδειξε πως ο όγκος εργασιών του ΧΑΚ δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε στο διπλάσιο, προσθέτοντας πως «το 2014 ο όγκος εργασιών σε ημερήσια βάση ήταν €307.849 σε σχέση με €705.415 το 2015».

Υποστήριξε πως «εάν αποχωρήσουν στελέχη από τον οργανισμό θα επηρεαστούν οι εργασίες του και βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού για κεντρικά αποθετήρια είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να προκύψουν ανάγκες και να μην μπορούν να καλυφθούν».

Υπέδειξε πως υπάρχει άλλο νομοσχέδιο για την ευρύτερη μεταφορά υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Πηλαβάκη μετά από τέσσερα χρόνια ζημιών, το ΧΑΚ έκανε break-even, δηλαδή εξισορρόπηση των ζημιών.

«Το 2013» είπε «άνοιξαν 1.222 μερίδες στο ΧΑΚ, το 2014 5,890 και το 2015 2.000».

Ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς έκανε λόγο «για κανιβαλισμό μιας δρώσας μονάδας», επισημαίνοντας πως οι συνέπειες από την υποστελέχωση του ΧΑΚ θα είναι καταστροφικές.

Είπε πως το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού θα πρέπει να μελετήσει την οδηγία κεντρικών αποθετηρίων, υποστηρίζοντας ότι «εάν υποστελεχωθεί το ΧΑΚ θα έχει και την ευθύνη».

Είπε επίσης πως όταν έκλεισαν οι δύο τράπεζες, η κατάσταση στο ΧΑΚ ήταν τραγική αφού υπήρξε αδρανές προσωπικό.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου σημείωσε πως εάν υπάρχει προσωπικό που δεν αξιοποιείται στο ΧΑΚ να μεταφέρεται στην ΕΚ.

Είπε πως ο υπουργός oικονομικών θα κρίνει κατά πόσο θα μεταφερθεί προσωπικό στην ΕΚ από το ΧΑΚ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση αρμοδιοτήτων της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας πως διερευνήθηκαν οι αρμοδιότητες της επιτροπής ενώ του ΧΑΚ μειώθηκαν.

Είπε πως τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε μεταφορά προσωπικού από ΧΑΚ.

Εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι προς την ορθή κατεύθυνση και η βουλή θα πρέπει να το ψηφίσει ενώ εκπρόσωπος της ΠΕΟ εξέφρασε αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του νομοσχέδιου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικολας Παπαδόπουλος υπέδειξε, πως όπως είναι το νομοσχέδιο ο υπουργός οικονομικών θα αποφασίζει εάν θα μεταφέρεται προσωπικό από το ΧΑΚ στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

«Μέχρι σήμερα» είπε, «η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έπαιρνε προσωπικό με αποσπάσεις από το ΧΑΚ».

Ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε όπως το ΧΑΚ έχει το δικαίωμα έγκρισης για μετακίνηση προσωπικού, επισημαίνοντας πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να αιτηθεί την απόσπαση προσωπικού για την οποία θα απαιτείται η σύμφωνος γνώμη του ΔΣ του ΧΑΚ.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου