You are here

Αλλάζει ο νόμος για επενδυτικές

18/12/2017 16:00

 

Από τις 3 Ιανουαρίου 2018 τίθεται σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, το οποίο θα αντικαταστήσει τον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο (Ν. 144(Ι)/2007).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποτελείται από:

(α) τον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο του 2017 (Ν. 87(Ι)/2017)ο οποίος εναρμονίζει το κυπριακό δίκαιο με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων («Οδηγία ΜiFID II»),

(β) τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (ο «Κανονισμός ΜiFIR»), και

(γ) όλες οι σχετικές κατ' εξουσιοδότηση πράξεις και εκτελεστικές πράξεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί δυνάμει της Οδηγίας MiFID II και του Κανονισμού MiFIR, καθώς και οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές, γνωμοδοτήσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (η «ΕΑΑΚΑ» ή η «ESMA»).

Εν αναμονή της έναρξης ισχύος του νέου νομοθετικού πλαισίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη για την πρόθεση της για έκδοση Οδηγιών, αναφορικά με τα τέλη και τις συνδρομές προσώπων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου Νόμου και την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις τρίτων χωρών σε επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους και επαγγελματίες πελάτες στις περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο του Κανονισμού ΜIFIR.