You are here

Καλογήρου: Ζητά ενημέρωση για επέκταση ΚΕΠΕΥ

08/02/2018 11:40

Oι Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), που επιθυμούν να παρέχουν ή και να ασκούν επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες σε τρίτες χώρες, πρέπει να ενημερώνουν γραπτώς μέσω επιστολής την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πρόθεση τους, αναφέρει σε εγκύκλιό της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Σημειώνει ότι πριν την παροχή και άσκηση των εν λόγω υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες, οι ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οποιαδήποτε άδεια απαιτείται από τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της εκάστοτε τρίτης χώρας.

Οι ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να προσκομίζουν στην ΕΚ πιστοποιημένο αντίγραφο της σχετικής αδειοδότησης από την εποπτική αρχή της τρίτης χώρας για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.

Εν απουσία οποιασδήποτε απαίτησης για αδειοδότηση από εποπτική αρχή της τρίτης χώρας, η ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να προσκομίζει σχετική νομική γνωμάτευση από δικηγόρο ή δικηγορικό γραφείο της εν λόγω χώρας, ότι η νομοθεσία δεν απαιτεί τέτοια αδειοδότηση ή πιστοποιημένο αντίγραφο της νομικής γνωμάτευσης.

Η επιστολή προς την ΕΚ θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο των τρίτων χωρών, στις οποίες η ΚΕΠΕΥ προτίθεται να παρέχει και να ασκήσει τις προαναφερόμενες υπηρεσίες και δραστηριότητες, αναφέροντας για την κάθε χώρα κατά πόσο έχει ληφθεί σχετική αδειοδότησης από την αρμόδια Αρχή της ή νομική γνωμάτευση και συμβουλή ότι η νομοθεσία δεν απαιτεί τέτοια αδειοδότηση.

Η εξασφάλιση της αδειοδότησης από τις αρμόδιες αρχές των τρίτων χωρών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΚΕΠΕΥ.

Οι ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να δηλώνουν την εν λόγω πληροφόρηση στη Διαδικτυακή Πύλη (Portal) και να ενημερώνουν γραπτώς την ΕΚ για οποιεσδήποτε αλλαγές στις τρίτες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Οι υφιστάμενες και οι νέες ΚΕΠΕΥ οφείλουν να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους πληροφόρηση αναφορικά με τις τρίτες χώρες στις οποίες παρέχουν και ασκούν επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες.