You are here

Πρόστιμο €21 εκ. στις εταιρείες καυσίμων

15/11/2017 16:25
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού επέβαλε στις εταιρείες καυσίμων ExxonMobil Cyprus Ltd, Ελληνικά Πετρέλαια, Petrolina και Lukoil Cyprus Ltd, πρόστιμο συνολικού ύψους €20,8 εκ. διαπιστώνοντας εκ πρώτης όψεως παραβάσεις της νομοθεσίας όσον αφορά τον ομοιόμορφο καθορισμό λιανικών τιμών της κάθε μίας ξεχωριστά με τους πρατηριούχους της.

Σε ανακοίνωση της η ΕΠΑ, κάνει λόγο για περιορισμό και νόθευση του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών των εταιρειών.

Η απόφαση της ΕΠΑ δεν ήταν ομόφωνη καθώς η πρόεδρος της και μέλος της επιζητούσαν μεγαλύτερο πρόστιμο.

Αναλυτικά, επιβλήθηκε: (α) στην εταιρεία ExxonMobil Cyprus Limited διοικητικό πρόστιμο ύψους €8,7 εκ., (β) στην εταιρεία Petrolina (Holdings) Public Ltd διοικητικό πρόστιμο ύψους €5,7 εκ. (γ) στην εταιρεία Hellenic Petroleum Cyprus Ltd διοικητικό πρόστιμο ύψους €5 εκ. και (δ) στην εταιρεία Lukoil Cyprus Limited διοικητικό πρόστιμο ύψους €1,4 εκ.

Όπως αναφέρεται, η επιβολή του προστίμου αφορά παράβαση του άρθρου 3(1)(α) του νόμου, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ της κάθε μιας εταιρείας πετρελαιοειδών, ξεχωριστά, με τους πρατηριούχους της, για ομοιόμορφο καθορισμό λιανικών τιμών στην αγορά λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών στα προϊόντα της Αμόλυβδης Βενζίνης 95 οκτανίων, της Αμόλυβδης Βενζίνης 98 οκτανίων και του Πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο LS, παρακωλύοντας, νοθεύοντας και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών διατυπώθηκαν οι ακόλουθες εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενες παραβάσεις:

(α) Πιθανολογούμενη, εκ πρώτης όψεως, παράβαση του άρθρου 3(1)(α) του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου Ν. 13(Ι)/2008 ως αποτέλεσμα της εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών, ExxonMobil Cyprus Ltd, Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, Petrolina Holdings (Public) Ltd και Lukoil Cyprus Ltd, για ενιαίο, ομοιόμορφο καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών στα προϊόντα της Αμόλυβδης Βενζίνης 95 οκτανίων, της Αμόλυβδης Βενζίνης 98 οκτανίων και του Πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο LS, η οποία είχε ως αντικείμενο τον περιορισμό, την παρακώλυση ή νόθευσή του ανταγωνισμού. (Οριζόντια σύμπραξη)

(β) Πιθανολογούμενη, εκ πρώτης όψεως, παράβαση του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου από μέρους των εταιρειών πετρελαιοειδών, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ της κάθε μιας εταιρείας πετρελαιοειδών, ξεχωριστά, με τους πρατηριούχους της, για ομοιόμορφο καθορισμό λιανικών τιμών στην αγορά λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών στα προϊόντα της Αμόλυβδης Βενζίνης 95 οκτανίων, της Αμόλυβδης Βενζίνης 98 οκτανίων και του Πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο LS, παρακωλύοντας, νοθεύοντας και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό. (Kάθετη σύμπραξη)

Α. H ΕΠΑ ομόφωνα αποφάσισε ότι στοιχειοθετούνται παραβάσεις του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου, ως ακολούθως:

1) Η εταιρεία ExxonMobil Cyprus Ltd κατά την περίοδο 1/10/2004-22/12/2006 παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου, λόγω των κάθετων συμπράξεων με τους πρατηριούχους της για τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης LS, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας. Η παράβαση της εταιρείας εκτείνεται μέχρι τις 3/12/2015, δεδομένου ότι από τα ενώπιον της ΕΠΑ στοιχεία, δεν προκύπτει ότι αυτή είχε παύσει. (Kάθετη σύμπραξη)

2) Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ κατά την περίοδο 1/10/2004-22/12/2006 παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου, λόγω των κάθετων συμπράξεων με τους πρατηριούχους της για τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης LS, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας. Η παράβαση της εταιρείας εκτείνεται μέχρι τις 3/12/2015, δεδομένου ότι από τα ενώπιον της ΕΠΑ στοιχεία, δεν προκύπτει ότι αυτή είχε παύσει. (Kάθετη σύμπραξη)

3) Η εταιρεία Petrolina (Holding) Public Ltd κατά την περίοδο 1/10/2004-22/12/2006 παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου, λόγω των κάθετων συμπράξεων με τους πρατηριούχους της για τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης LS, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας. Η παράβαση της εταιρείας εκτείνεται μέχρι τις 3/12/2015, δεδομένου ότι από τα ενώπιον της ΕΠΑ στοιχεία, δεν προκύπτει ότι αυτή είχε παύσει. (Kάθετη σύμπραξη)

4) Η εταιρεία Lukoil Cyprus Ltd κατά την περίοδο 1/10/2004-22/12/2006 παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου, λόγω των κάθετων συμπράξεων με τους πρατηριούχους της για τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης LS, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας. Η παράβαση της εταιρείας εκτείνεται μέχρι τις 3/12/2015, δεδομένου ότι από τα ενώπιον της ΕΠΑ στοιχεία, δεν προκύπτει ότι αυτή είχε παύσει. (Kάθετη σύμπραξη)

Η ΕΠΑ, κατά πλειοψηφία διαφωνούντων της Προέδρου της κ. Λουκίας Χριστοδούλου και του Μέλους της κ. Ελένης Καραολή, των οποίων η απόφαση αφορούσε επιβολή, στη βάση αξιολόγησης των ενώπιον τους στοιχείων και σχετικών παραγόντων, μεγαλύτερου προστίμου - έχοντας αξιολογήσει τα ενώπιον της στοιχεία και τους σχετικούς παράγοντες για επιβολή διοικητικού προστίμου κατέληξε ότι θα πρέπει να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο σε έκαστη επιχείρηση για την οποία έχει ληφθεί απόφαση παράβασης του Νόμου, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα €20,8 εκ.

Η ΕΠΑ ομόφωνα υποχρεώνει τις εταιρείες να παύσουν αμέσως τη διαπιστωθείσα παράβαση και να αποφύγουν στο μέλλον την επανάληψη τέτοιων πρακτικών ή και ενεργειών που πλήττουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η ΕΠΑ, κατά πλειοψηφία, διαφωνούντων της Πρόεδρου κ. Λουκίας Χριστοδούλου και του Μέλους κ. Ελένης Καραολή, αποφάσισε ότι δεν στοιχειοθετείται η διατυπωθείσα κατά το στάδιο της Έκθεσης Αιτιάσεων πιθανολογούμενη, εκ πρώτης όψεως, παράβαση του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου ως αποτέλεσμα της εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών, ExxonMobil Cyprus Ltd, Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, Petrolina Holdings (Public) Ltd και Lukoil Cyprus Ltd, για ενιαίο, ομοιόμορφο καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών στα προϊόντα της Αμόλυβδης Βενζίνης 95 οκτανίων, της Αμόλυβδης Βενζίνης 98 οκτανίων και του Πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο LS, η οποία είχε ως αντικείμενο τον περιορισμό, την παρακώλυση ή νόθευσή του ανταγωνισμού. (Οριζόντια σύμπραξη).

Την απόφαση της ΕΠΑ μελετούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Ήδη η Πετρολίνα ανακοίνωσε ότι χειρίζεται το θέμα για τις κατάλληλες ενέργειες σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους, με προοπτική να προσβάλει την απόφαση στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

Της Γεωργίας Χαννή