You are here

ΥΠΕΣ: Μόνο οι κοινοτικοί αυξάνονται

11/11/2010 15:10
Μείωση παρατηρείται στην εισροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα στον αριθμό αιτητών ασύλου, στις άδειες παραμονής και στον αριθμό των νόμιμων μεταναστών από τρίτες χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με θέμα: «Η Μεταναστευτική Πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια».

Ο κ. Συλικιώτης υποστήριξε ότι η Κύπρος για πρώτη φορά απέκτησε ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική.

Ανέφερε ότι η εισροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα έχει μειωθεί κατά πολύ, το ίδιο και ο αριθμός των αιτητών ασύλου, όπως επίσης έχουν μειωθεί και οι άδειες παραμονής, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών από τρίτες χώρες.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι καμία θέση εργασίας δεν χάνεται για τους Κύπριους εργαζόμενους από τους μετανάστες, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία δεν ξεπερνούν τους 100 χιλ., συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων και των παράνομων μεταναστών.

Οι μόνοι που αυξάνονται, είπε, είναι οι κοινοτικοί, οι προερχόμενοι δηλαδή από χώρες μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ενώ το 2007 οι κοινοτικοί στην Κύπρο ανέρχονταν στους 43.629, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί στους 97.645.

Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια, είπε ο κ. Συλικιώτης, βασίζεται στη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής Απασχόλησης και γενικότερα των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Σημείωσε παράλληλα όμως ότι κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν και οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών, αφού το 2008 είχαμε 1853 συλλήψεις, το 2009 υπήρξαν 4246 συλλήψεις και μέχρι τώρα για το 2010 ο αριθμός συλλήψεων παράνομων μεταναστών ανήλθε στους 4661.


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.