You are here

Τη μεγαλύτερη υποαπασχόληση έχει η Κύπρος

12/02/2018 17:11

Η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό υποαπασχόλησης στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Το ποσοστό της υποαπασχόλησης στην Κύπρο ανέρχεται στο 6,7% παρουσιάζοντας ωστόσο μείωση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Στην πλειονότητα των χωρών, η «υπολειτουργία» του εργατικού δυναμικού (συμπεριλαμβανομένης της «υποαπασχόλησης») μειωνόταν σταθερά με την εξέλιξη της ανεργίας.


Αυτή η εξέλιξη ήταν μέτρια στις περισσότερες χώρες, αλλά σταθερή από την αρχή της ανάκαμψης. Παρ 'όλα αυτά, υπήρχαν χώρες με ψηλά ποσοστά ανθρώπων διαθέσιμα για εργασία, αλλά που δεν ψάχνουν όπως την Ιταλία ή υποαπασχολούμενοι όπως στην Κύπρο (6,7%).

Η απασχόληση το τρίτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αύξηση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλην της Λιθουανίας. Η αύξηση ήταν ισχυρή στη Ρουμανία (5,2%) και στην Κύπρο (3,4%).

Η απασχόληση στην ΕΕ εξακολούθησε να αυξάνεται «εντονότερα από το αναμενόμενο» κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΕΕ.

Όπως αναφέρει η ΕΕ, τα αποτελέσματα της ανάκαμψης αρχίζουν να είναι ορατά στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Το τρίτο τρίμηνο του 2017, μόνο οκτώ κράτη μέλη είχαν χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε σχέση με το 2008. Σε σχέση με το 2008, τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα στην Ελλάδα (8,1 ποσοστιαίες μονάδες) και την Κύπρο (4,9 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ αντίθετα η Ουγγαρία και Μάλτα καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων.

Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία γενικώς μειώθηκε λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και σε σύγκριση δημιουργήθηκαν επιπλέον 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 2,7 εκ. στη ζώνη του ευρώ.

Τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές οι μόνιμες θέσεις εργασίας και η πλήρης απασχόληση ήταν οι κύριοι συντελεστές αυτής της επέκτασης των ποσοστών απασχόλησης (κατά 1,7 σε ετήσια βάση).


Παρ `όλα αυτά, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. Τα εθνικά ποσοστά απασχόλησης κυμαίνονταν από 58% στην Ελλάδα έως 82% στη Σουηδία.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η ανεργία στην ΕΕ προσεγγίζει τα επίπεδα πριν από την κρίση με σταθερό ρυθμό. Η ανεργία μειώθηκε από περίπου 8,6 εκατομμύρια άτομα από την κορυφή που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2013 και παρέμεινε κάτω από 18 εκατομμύρια άτομα τον Δεκέμβριο του 2017, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Επιπλέον το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ των προσώπων μεταξύ 20-64 ετών έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, φθάνοντας στο 72,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017, «το υψηλότερο ποσοστό που επιτεύχθηκε ποτέ», καταγράφει η έκθεση.

Αναλυτικά στα επιμέρους στοιχεία η έκθεση καταγράφει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (3% ή περισσότερο από έτος σε έτος).

Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της ΕΕ συνέχισε να βελτιώνεται με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω αύξησης του εισοδήματος από την εργασία. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη συνέχισαν να καταγράφουν αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η έκθεση καταγράφει ότι καθώς η ζήτηση εργασίας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνέχισαν να αυξάνονται το συνολικό ποσοστό κενών θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ έφθασε το 2% το τρίτο τρίμηνο του 2017 (1,4 στην Κύπρο) και ήταν υψηλότερο στις υπηρεσίες από ό, τι στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Η αρμόδια Επίτροπος Μαριάν Τάισεν σχολίασε πως «η ανάπτυξη επανήλθε στην Ευρώπη» και «η απασχόληση στην ΕΕ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ με περισσότερους από 236 εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας». Τόνισε δε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική οικονομική συγκυρία και να πραγματώσουμε τα νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα των πολιτών που ορίζει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων: δίκαιες συνθήκες εργασίας, ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας και αξιοπρεπής κοινωνική προστασία». 

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες και οι εργαζόμενοι μπορούν να ωφεληθούν από τις θετικές αυτές εξελίξεις στην αγορά εργασίας», κατέληξε η Μαριάν Τάισεν.

Γ.Χ.