You are here

Στον αέρα η δολιοφθορά στο λιμάνι

21/02/2017 07:09
Ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης κρατούσε τρεις βδομάδες κλειστές σε φάκελο τις καταγγελίες και τις ενδείξεις περί δολιοφθοράς των μηχανημάτων στο λιμάνι Λεμεσού, λίγα μόνο 24ώρα πριν παραδοθούν στους ιδιώτες επενδυτές.

Οι καταγγελίες χθες του κ. Δημητριάδη ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών μεταφορών και ελέγχου της βουλής, ο οποίος έκανε λόγο για «ξένο δάχτυλο» χωρίς να τον κατονομάζει και πως κάποιοι προέβησαν σε βανδαλισμούς μηχανημάτων ενώ αυτά ήταν υπό επισκευή, δεν τέθηκαν μέχρι σήμερα ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

Ο υπουργός μεταφορών που κλήθηκε από τη StockWatch να πει κατά πόσο οι σοβαρές καταγγελίες που διατύπωσε ενώπιον της βουλής πήραν ταυτόχρονα τον δρόμο της αστυνομικής έρευνας, είπε ότι κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έγινε.

Σημείωσε ότι οι καταγγελίες στην αστυνομία θα πρέπει να γίνουν από την αρχή λιμένων και προς τον σκοπό αυτό αναμένεται ότι ο ίδιος θα αποστείλει σχετική επιστολή στη διεύθυνση της αρχής για να χειριστεί ανάλογα τις καταγγελίες.

Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέφερε στη StockWatch ότι αν το αρμόδιο υπουργείο ή η ΑΛΚ έχουν μπροστά τους τέτοιες καταγγελίες, θα μπορούν να τις θέσουν στην αστυνομία η οποία να διεξάγει έρευνες και αν προκύψουν ποινικά αδικήματα, τότε, η νομική υπηρεσία με τη σειρά της θα τα παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Εκπρόσωποι των οργανώσεων των εμπορευομένων εξέφρασαν στη StockWatch την άποψη ότι οι καταγγελίες περί βανδαλισμών επί των μηχανημάτων των ιδιωτών επενδυτών θα έπρεπε ήδη να είχαν τεθεί προς διερεύνηση από την αστυνομία.

Οι εμπορευόμενοι του τόπου, τόνισαν, ήταν τα θύματα όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων στο λιμάνι και νομιμοποιούνται να ζητούν διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών.

Επεσήμαναν ότι αν ένας από τους λόγους που συνέτεινε να διευρυνθούν τα προβλήματα που ταλάνισαν το εισαγωγικό και το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας ήταν η τυχόν δολιοφθορά μηχανημάτων πριν αυτά παραδοθούν στους ιδιώτες επενδυτές κακώς κρατήθηκαν σε φακέλους του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής που μιλούσε στην κρατική τηλεόραση, είχε κάνει λόγο για κακόβουλη παρέμβαση στα μηχανήματα λίγα μόνο 24ώρα πριν αυτά παραδοθούν στους ιδιώτες επενδυτές.

Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι για λόγους αρχής οποιεσδήποτε καταγγελίες αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, θα πρέπει να διερευνώνται.

Έφυγαν 1300 εμπορευματοκιβώτια σε ένα 24ώρο

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού, άρχισε από την περασμένη Κυριακή να εξομαλύνεται και όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, η γενική εικόνα στο λιμάνι θα συνεχίσει, με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται, να βελτιώνεται σταθερά.

Σημείωσε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είχαμε δεσμευτεί στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τηρήσουμε και θα εφαρμόσουμε τα 15 μέτρα που συναποφασίστηκαν για αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθήλωσαν το λιμάνι».

Πρόσθεσε ότι η Eurogate αναμένεται εντός των ημερών να ενισχύσει περαιτέρω τον εξοπλισμό της με επτά μηχανήματα τύπου Strato Carriers, που είναι τα πλέον σύγχρονα για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων και τα οποία θα επισπεύσουν τις διαδικασίες στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πούρος, γενικός διευθυντής της Eurogate, ανέφερε στη StockWatch ότι από την Κυριακή το πρωί, οπόταν είχαν επαναρχίσει οι εργασίες στο λιμάνι, μέχρι χθες το απόγευμα στις 6:20, είχαν μεταφερθεί από και προς την ενδοχώρα περίπου 1300 εμπορευματοκιβώτια.

Στο λιμάνι είχαν καθηλωθεί μέχρι το περασμένο Σάββατο περίπου 2.500 χιλ. εμπορευματοκιβώτια

Τόνισε ότι πέραν των μέτρων που έχουν αποφασιστεί στις συσκέψεις του περασμένου Σαββάτου η Eurogate εκτιμά ότι τα περιθώρια βελτίωσης της εξυπηρέτησης στο λιμάνι είναι ακόμη μεγάλα και η εταιρεία προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να τα καλύψει στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών που της έχει δοθεί.