You are here

Πυρά ΠΕΟ κατά ΚΟΤ, ΠΑΣΥΞΕ

23/02/2018 17:13

Για απαξιωτική αντιμετώπιση των ξενοδοχοϋπαλλήλων κάνει λόγο η ΣΥΞΚΑ -ΠΕΟ και εκφράζει τη λύπη της για τις "προσβλητικές δηλώσεις" τόσο του Προέδρου του ΚΟΤ  Άγγελου Λοΐζου όσο και του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή  δηλώσεις τους στη StockWatch, η ΠΕΟ αναφέρει ότι από αυτές «βγαίνει το συμπέρασμα ότι περίπου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που απολύονται τον χειμώνα είτε ευρίσκονται σε αναστολή εργασίας βάσει ισχύουσας συμφωνίας της συλλογικής σύμβασης, είναι ένοχοι γιατί κάθονται ή δουλεύουν στα χωράφια τους και επιβαρύνουν το κράτος με εκατομμύρια  για το ανεργιακό τους επίδομα».

«Πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ από ραδιοφώνου χαρακτήρισε τεμπέληδες τους Κύπριους, γιατί προτιμούν τα επιδόματα αντί να εργαστούν. Λυπούμαστε πραγματικά για τις απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις τόσο του κ. Λοΐζου  όσο και του κ. Λοϊζίδη και τους πληροφορούμε ότι, πρώτν,ο το κράτος δεν ξοδεύει ούτε σεντ από τα ταμεία του για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και ότι το επίδομα της ανεργίας το καταβάλλει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο είναι κατάκτηση των εργαζομένων μετά από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες».

Όπως σημειώνει η ΣΥΞΚΑ- ΠΕΟ, «δεν είναι επιλογή των εργαζομένων να μείνουν άνεργοι και ούτε επιδιώκουν να είναι άνεργοι», προσθέτοντας ότι «είναι επιλογή των εργοδοτών τους ,γιατί δεν θέλουν να πάρουν κανένα ρίσκο μείωσης των κερδών τους παραμένοντας ανοικτοί τον χειμώνα».
 
Υπενθυμίζει ακόμα ότι «το ανεργιακό επίδομα είναι δικαίωμα των εργαζομένων και δεν πρόκειται ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να δεχτεί να μετατραπούν οι άνεργοι σε φτηνό εργατικό δυναμικό για οποιονδήποτε εργοδότη».

Τέλος, η Συντεχνία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρει ότι «το χειμώνα 2013-2014 εφαρμόστηκε, με την σύμφωνο γνώμη του συνδικαλιστικού κινήματος, έκτακτο σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες, που βρίσκονταν σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών, με τα αποτελέσματα να ήταν καταθλιπτικά κι ο λόγος ήταν κυρίως γιατί οι εργοδότες δεν ήθελαν να αναλάβουν κόστος του μισθού των εργοδοτουμένων τους,  οι οποίοι θα έπαιρναν τον μισθό τους κι οι εργοδότες το επίδομα του ανεργιακού που περίπου ανέρχεται στο 60% του μισθού».