You are here

Απεργία πλοηγών στο λιμάνι Λεμεσού

11/01/2017 16:16
Μέχρι το μεσημέρι απείχαν σήμερα από την εργασία τους οι πλοηγοί στο λιμάνι της Λεμεσού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πρόθεση ανάθεσης των καθηκόντων τους σε έξι Ολλανδούς. Σε ένδειξη καλής θέλησης, με αφορμή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, οι πλοηγοί ήραν τελικά το μεσημέρι τα απεργιακά μέτρα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Δημήτρης Πάτσαλος, οι πλοηγοί κατήλθαν το πρωί σε επ` αόριστον απεργία, όταν ενημερώθηκαν πως έχουν κληθεί έξι πλοηγοί από την Ολλανδία, τους οποίους μάλιστα θα έπρεπε οι ίδιοι να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν σχετικά, την ώρα που εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που προνοεί πως η πλοήγηση στα λιμάνια θα διεκπεραιώνεται από Κύπριους πλοηγούς.

Υποδεικνύοντας πως, πέραν των υφιστάμενων πλοηγών, δεν υπάρχουν στην Κύπρο άλλοι πλοηγοί που να μπορούν να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντα τους, ο κ.Πάτσαλος διερωτήθηκε γιατί το σχετικό νομοσχέδιο καθυστερεί να ψηφιστεί και κατά πόσο πίσω από την καθυστέρηση αυτή υπάρχουν οποιαδήποτε συμφέροντα.

Είπε, ακόμη πως οι πλοηγοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι, παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Μεταφορών πως θα τους βοηθήσει, αφού στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, οι κανονισμοί της Αρχής Λιμένων τους απαγόρευαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών προς τον ανάδοχο.

Οι πλοηγοί υποστηρίζουν πως η κατακύρωση της προσφοράς των Ολλανδών παραβιάζει τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή συγκεκριμένες υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων ασφάλειας θα πρέπει να παραμείνουν σε Κύπριους, ενώ ο Πρόεδρος της ΣΥΑΛΚ τόνισε πως οι πλοηγοί δεν έχουν πρόθεση να εκπαιδεύσουν τους Ολλανδούς.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του πως το κόστος των υπηρεσιών των ξένων πλοηγών θα είναι μεγαλύτερο από των Κύπριων πλοηγών, οι οποίοι θα αναμένουν τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, όπου θα τύχουν ενημέρωση για το πού βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο και ανάλογα θα αποφασίσουν αν θα επαναρχίσουν την απεργία τους.

Από τη σημερινή αποχή των πλοηγών από τα καθήκοντα τους επηρεάστηκαν τρία εμπορικά πλοία, ενώ εξυπηρετήθηκαν κανονικά τα πολεμικά πλοία.