You are here

ΕΕ: Κατσάδα για επαγγελματικά προσόντα

07/12/2017 12:49
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να άρει τους περιορισμούς σε ορισμένες κανονιστικές ρυθμίσεις επαγγελμάτων οι οποίες δεν είναι συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο για τη μη αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης στους τομείς της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, η οποία αποκτάται από τους Κύπριους πολίτες σε άλλα κράτη μέλη, πράγμα που δεν φαίνεται να συνάδει με την οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Επιπλέον, αναφέρεται, οι εθνικοί κανόνες δεν σέβονται πλήρως την αρχή της αυτόματης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό από αρχιτέκτονες, όπως ορίζεται στο άρθρο 49 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσει την κατάσταση, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Δικαστήριο ΕΕ

Πέραν της απόφασης για την Κύπρο, η ΕΕ παραπέμπει το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν γνωστοποίησαν την πλήρη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στο εθνικό τους δίκαιο (οδηγία 2013/55/ΕΕ).

Η αναθεωρημένη οδηγία θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 18 Ιανουαρίου 2016. Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στις αρχές του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2016. Έκτοτε, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.

Έκλεισαν υπόθεση για υπηρεσίες, τυχερά παιχνίδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι περατώνει υπόθεση κατά της Κύπρου, σχετικά με την απαίτηση για 100 % κατοχή του κεφαλαίου που επέβαλε το κράτος μέλος στις τεχνικές εταιρείες οι οποίες συστήνονται στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη διάταξη της κυπριακής νομοθεσίας όλοι οι μέτοχοι των εταιρειών αυτών έπρεπε να είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες και όλα τα δικαιώματα ψήφου έπρεπε να ανήκουν σ' αυτούς. Η Επιτροπή έκρινε ότι αυτού του είδους οι περιορισμοί είναι δυσανάλογοι και παραβαίνουν την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης και την οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες (οδηγία 2006/123/ΕΚ).

Έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2016 να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, η Κύπρος τροποποίησε τον σχετικό νόμο και απαιτεί οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες να κατέχουν την απλή πλειοψηφία των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου.

Στη βάση αυτή, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να περατώσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης να περατώνει τις διαδικασίες επί παραβάσει και καταγγελίες στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών σε σχέση με την Κύπρο, καθώς «δεν είναι προτεραιότητα για την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες παράβασης για την προώθηση μιας ενιαίας αγοράς της ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών online τυχερών παιχνιδιών».

Η Κομισιόν στη σημερινή της απόφαση αναφέρει ότι τα κράτη μέλη είναι αυτόνομα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου φορολογίας, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι θεμελιώδεις ελευθερίες της Συνθήκης.