You are here

Έπεσαν υπογραφές για 30 δήμους

06/12/2017 17:13
Πραγματοποιήθηκε χθες η υπογραφή της 1ης παγκύπριας συλλογικής σύμβασης που αφορά τους όρους απασχόλησης 3 χιλ. εργαζομένων των 30 ελεύθερων δήμων της Κύπρου.

Στη συμφωνία γίνεται η καταγραφή και η αποτύπωση των όρων απασχόλησης που ισχύουν σήμερα σε κάθε δήμο ξεχωριστά. Η συμφωνία αφορά τόσο υπαλληλικό όσο και εργατοτεχνικό προσωπικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, προηγήθηκε η προσπάθεια και η αίσια κατάληξη σε κοινές κλίμακες μισθοδοσίας και κοινά σχέδια υπηρεσίας που ήταν ο προπομπός της παγκύπριας συλλογικής σύμβασης.

«Αυτό αποτελεί μόνο την αρχή, στην κοινή προσπάθεια που κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με την Ένωση Δήμων, για εφαρμογή ενιαίων όρων απασχόλησης Παγκύπρια, για όλους τους εργαζομένους στους δήμους», σημειώνεται.

«Η υπογραφή της κλαδικής αυτής σύμβασης ενισχύει τις εργασιακές σχέσεις και έρχεται κόντρα στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια τάση για ξήλωμα και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την πορεία προς τα προσωπικά συμβόλαια», τονίζεται.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ θεωρεί ότι η συμφωνία είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια που κάνει ευρύτερα η ΠΕΟ και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για επαναφορά από τη μια όσων ωφελημάτων έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και από την άλλη την επέκταση του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων ευρύτερα.

Τονίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση του θεσμού που εκκρεμεί για χρόνια, αφού περαιτέρω καθυστέρηση έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους εργαζομένους όσο και προς τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους Δημότες.

«Παράλληλα καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά άμεσα τους Δήμους με την επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα επίπεδα προ της κρίσης και την έγκριση των αιτημάτων των δήμων για σωστή στελέχωση τους, ανεξάρτητα της πορείας της μεταρρύθμισης, αφού ήδη η υφιστάμενη κατάσταση έχει στραγγαλίσει οικονομικά τους δήμους και αποξηλώσει τις υπηρεσίες. Μόνο με την άμεση στήριξη τους θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους Δημότες τους», σημειώνεται.