You are here

Κινητοποίηση εργαζομένων στα συνεργεία σκυβάλων

16/02/2018 10:43

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στα συνεργεία αποκομιδής σκυβάλων του Δήμου Λάρνακας, σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ, αντιδρώντας στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Περίπου 30 εργαζόμενοι του Δήμου Λάρνακας συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Δημοτικού Γκαράζ, που βρίσκεται κοντά στο κυκλικό κόμβο του ΓΣΖ, ζητώντας τη δημιουργία κοινών υπηρεσιών με άλλους Δήμους για την περισυλλογή των σκυβάλων.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Κωνσταντίνος Κυριάκου, «το τελευταίο διάστημα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκε αυξητική τάση στην υποκατάσταση των δραστηριοτήτων των Δήμων με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Θεωρούμε ότι έφτασε ο καιρός οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στελεχώσουν τα συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων με το απαραίτητο προσωπικό και να σταματήσουν να προσλαμβάνουν έκτακτους με μηνιαίο συμβόλαιο ή με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα».
 
Πρόσθεσε ότι «οι Δήμοι που γειτονεύουν μεταξύ τους πρέπει να μπουν σε μεταξύ τους συζητήσεις και εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα να πιέσουμε, προκειμένου να γίνει συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών αφού θεωρούμε ότι δεν είναι λογικό τα σκύβαλα σε ένα δρόμο να συλλέγονται από δύο ή και τρία συνεργεία διαφορετικών Δήμων. Αυτό οδηγεί τους Δήμους σιγά – σιγά σε αποψίλωση των υπηρεσιών τους αντί να έχουν μια μεγάλη υπηρεσία που να προσφέρει στους δημότες περισσότερη ασφάλεια στην περισυλλογή σκυβάλων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυριάκου διευκρίνισε ότι «η σημερινή συγκέντρωση δεν ήταν εκδήλωση διαμαρτυρίας αλλά περισσότερο κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με τους εργαζόμενους των συνεργείων σκυβάλων των Δήμων της επαρχίας Λάρνακας. Ωστόσο, λόγω του προγράμματος των συνεργείων των άλλων Δήμων, δηλαδή Αραδίππου, Λιβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση υπάλληλοι των συγκεκριμένων Δήμων».
 
Συνολικά, συνέχισε «στη σημερινή συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, εργαζόμενοι στα συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων του Δήμου Λάρνακας. Στόχος μας δεν ήταν να προκαλέσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στις εργασίες των συνεργείων γι’ αυτό και η ώρα που έγινε η κινητοποίηση ήταν πολύ πρωί, αφού ήταν περίπου ο χρόνος κατά τον οποίο οι υπάλληλοι ολοκλήρωναν την εργασία τους».
 
Σημειώνεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωση τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ ανέφεραν ότι «κάποιοι Δήμοι καταφεύγουν αδικαιολόγητα στην αγορά υπηρεσιών», σημειώνοντας πως η υποκατάσταση μόνιμων αναγκών με αγορά υπηρεσιών συγκρούεται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις σχετικές οδηγίες- εγκυκλίους του ίδιου του κράτους.
 
Οι εργαζόμενοι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις αγοράς υπηρεσιών για συνεργεία σκυβάλων ή/και εργοδότησης αυτοεργοδοτουμένων που στοχεύουν στην αντικατάσταση μονίμων αναγκών των Δήμων».

Προστίθεται πως οι "συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες αποτελούν μια αποτελεσματική λύση που θα αποφορτίσει οικονομικά τους Δήμους και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών".