You are here

Ξεκινά η πρόσληψη 150 εκτάκτων

14/04/2011 22:05
Το δρόμο για την πρόσληψη 150 εκτάκτων υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν εξαιτίας της ανάληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, άνοιξε ομόφωνα η Βουλή, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο με το ρυθμίζεται η διαδικασία πρόσληψης και απασχόλησης εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε αφού η Επιτροπή Οικονομικών έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των προσληφθέντων καθώς και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις προσλήψεις.

Η ομάδα στελέχωσης και προσωπικού η οποία συστάθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού μελέτησε τις εμπειρίες άλλων χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες ανάλαβαν την Προεδρία , διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες χώρες αφού αξιοποίησαν το υφιστάμενο προσωπικό , αναγκάστηκαν και προχώρησαν στην πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού κυρίως με συμβόλαια απασχόλησης ορισμένου χρόνου, τα οποία σε διάρκεια ξεπέρασαν τους έξι μήνες μετά τη λήξη της προεδρίας.

Το ίδιο παράδειγμα αποφασίστηκε να ακολουθήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα αξιοποιήσει μόνιμο κυρίως προσωπικό, το οποίο ήδη υπηρετεί σε ανεξάρτητες υπηρεσίες ή υπουργεία και έχει αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες σε ευρωπαϊκά θέματα.

Επίσης το προσωπικό που θα προσληφθεί θα αναλάβει καθήκοντα προεδρευόντων ή αναπληρωτών προεδρευόντων των ομάδων εργασίας, του υποστηρικτικού και διοικητικού προσωπικού στα υπουργεία για στήριξη και συντονισμό με τους υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ανάληψη οργανωτικών θεμάτων (logistics) καθώς και για σκοπούς αντικατάστασης υπαλλήλων που θα αποσπαστούν στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα είναι καθορισμένης διάρκειας και δε θα αντιστοιχούν σε κενές θέσεις, παράλληλα σημασία θα έχει η προφορική συνέντευξη.

Για σκοπούς διαφάνειας και αντικειμενικότητας , τα μέλη της επιτροπής οικονομικών εισηγήθηκαν όπως το αποτέλεσμα της μοροδιότησης της προφορικής συνέντευξης να μην υπερβαίνει το 20% των συνολικών απαιτήσεων για σκοπούς επιλογής και πρόσληψης.

Ταυτόχρονα, θα καθορίζονται τα μόρια σε σχέση με τα απαιτούμενα προσόντα, τα εξειδικευμένα προσόντα και την πείρα των υποψηφίων, με βαρύνουσα σημασία στα εξειδικευμένα προσόντα.

Παράλληλα θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο προκαταρκτικός κατάλογος των υποψηφίων για σκοπούς πρόσληψης και στη συνέχεια θα δημοσιεύεται ο τελικός κατάλογος των προσώπων που θα επιλεγούν ενώ ο σχετικός κατάλογος, ο οποίος θα περιλαμβάνει το αριθμό των προσληφθέντων και τις μισθολογικές τους απολαβές θα κατατίθεται στη Βουλή.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου