You are here

Άμυνα, μετανάστευση και Brexit στην ατζέντα της γαλλο-βρετανικής συνόδου

18/01/2018 14:25

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας πραγματοποιεί σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών του με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι η συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο έλεγχος της μετανάστευσης και θέματα του Brexit.

Η συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη στρατιωτική ακαδημία του Σάντρινγκχαμ στην κομητεία του Μπάρκσιρ, καθώς και οι δύο χώρες θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι η στενή αμυντική συνεργασία δε θα επηρεαστεί από το Brexit.

Συναντήσεις θα γίνουν επίσης μεταξύ υπουργών και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας θα επισημοποιηθεί η ανάπτυξη τριών ελικοπτέρων τύπου Chinook της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Μαλί, όπου η Γαλλία μάχεται κατά ισλαμιστών. Η δε Γαλλία θα στείλει στρατεύματα στην Εσθονία στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται εκεί.

Αυτό που κυριαρχεί στις βρετανικές συζητήσεις, ωστόσο, είναι η απόφαση του Λονδίνου να δώσει περίπου 45 εκ. λίρες στη Γαλλία, επιπλέον των σχεδόν 100 εκατομμυρίων που έχει ήδη δώσει, για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στο Καλαί, όπου παραμένουν περίπου 700 μετανάστες παρά τη διάλυση του καταυλισμού που είχε γνωστός ως «ζούγκλα» του Καλαί.

Η Βρετανία αναμένεται επίσης να αποδεχθεί ότι θα πρέπει να υποδεχθεί περισσότερους μετανάστες από το Καλαί, αλλά απορρίπτει το αίτημα Μακρόν για επιπλέον χρηματοδότηση για την τοπική κοινωνία της γαλλικής παραλιακής πόλης.

Σε αντάλλαγμα για την πρόθεση χρηματοδότηση από τη Βρετανία, ο κ. Μακρόν αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η ιστορική Ταπισερί της Μπαγιέ θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη για δανεισμό σε ξένη χώρα, για να εκτεθεί στη Βρετανία.

Πρόκειται για μία λωρίδα κεντημένου λινού υφάσματος, μήκους 70 μέτρων, του 11 μ.Χ. αιώνα, το οποίο «αφηγείται» την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς το 1066, στη μάχη του Χέιστιγνκς.

Η δεξιά πτέρυγα του βρετανικού Τύπου επικρίνει τη συμφωνία πρόσθετης χρηματοδότησης για το Καλαί, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία το δανεισμό του υφάσματος. Μάλιστα η Sun δημοσιεύει τη δική της εναλλακτική ταπισερί του αποχαιρετισμού στην ΕΕ (Bye-EU), στην οποία απεικονίζεται ως κατακτητής στη θέση του Γουλιέλμου Α’ των Νορμανδών ο πρωτεργάτης του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Πάντως η συμφωνία θεωρείται ότι θα συμβάλει και στη συνέχιση ισχύος της συμφωνίας του Λε Τουκέ, με βάση την οποία οι Βρετανοί πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί και όχι επί βρετανικού εδάφους. Ο Πρόεδρος Μακρόν είχε πει ότι θα καταργούσε ή θα άλλαζε τη συμφωνία όταν εξελέγη. 

ΚΥΠΕ