You are here

Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση της ευρωπαϊκής λίστας φορολογικών παραδείσων

07/12/2017 07:16
Αντιδράσεις σε διάφορες επηρεαζόμενες χώρες προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ να δημοσιεύει λίστα φορολογικών παραδείσων και μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών.

Κάποιες χώρες χαρακτήρισαν την κίνηση ως άδικη και άλλες κατηγόρησαν τις Βρυξέλλες για παρέμβαση στην δημοσιονομική τους πολιτική.

Η λίστα περιλαμβάνει 17 μη ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύτηκε ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση των περιβόητων Panama papers. Πρόκειται για τις Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Γρενάδα, Γκουάμ, Νότιο Κορέα, Μακάο, Νησιά Μάρσαλ, Μογγολία, Ναμίμπια, Παλάου, Παναμά , Αγία Λουκία, Σαμόα, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Παναμάς αντέδρασε ανακαλώντας τον Μόνιμο του Αντιπρόσωπο στην ΕΕ για διαβουλεύσεις, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Βαρέλα επέκρινε την απόφαση της ΕΕ ως άδικη. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Ντουλσίντιο ντε λα Γκουάρντια ανέφερε σε ανάρτηση του το Twitter ότι απόφαση είναι αυθαίρετη και δημιουργεί διακρίσεις.

Και το Υπουργείο Οικονομικών της Κορέας αντέδρασε, λέγοντας η απόφαση της ΕΕ «όχι μόνο αντιβαίνει στα διεθνή πρότυπα, περιλαμβανομένων των προτύπων του ΟΟΣΑ καθώς και τη διεθνή συμφωνία, αλλά ενδεχομένως να παραβιάζει την φορολογική κυριαρχία».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας, Κουρεμπατάρ Τσιμντ, απέδωσε την συμπερίληψη της χώρας του σε παρεξήγηση. Είπε ότι η χώρα του περιλήφθηκε στη λίστα διότι είναι δύσκολο να δίνονται φορολογικές πληροφορίες και στοιχεία. Όπως είπε, τον Ιούνιο η ΕΕ επικοινώνησε με τη χώρα ζητώντας στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς ή επενδύσεις Ευρωπαίων πολιτών.

Και το Μακάο αντέδρασε στην ανακοίνωση της λίστας χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μονόπλευρη και ότι αυτή δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Ανακοίνωση της κυβέρνησης της ημιαυτόνομης κινεζικής πόλης αναφέρει ότι συνεργάζεται ενεργά με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της ΕΕ, για καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.

Τυνήσιος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η χώρα του περιλήφθηκε στη λίστα κυρίως λόγω φορολογικών πλεονεκτημάτων για εξαγωγικές εταιρίες που έχουν την έδρα τους στην Τυνησία. «Η Τυνησία δεν αποδέχεται τις όποιες παρεμβάσεις στην δημοσιονομική της πολιτική», είπε και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας να διατηρήσει το επωφελές φορολογικό καθεστώς για τέτοιες εταιρείες.

Τέλος, η Ναμίμπια χαρακτήρισε την περίληψή της στη λίστα ως άδικη και μεροληπτική, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της χώρας Κάλλε Σχλετγουέιν. «Η Ναμίμπια σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια δεν είναι φορολογικός παράδεισος», είπε.

Σημειώνεται ότι η λίστα αυτή δεν προνοεί την επιβολή κυρώσεων για τις χώρες που έχουν περιληφθεί, παρόλο που κάποια κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, επιθυμούν τη λήψη σκληρών μέτρων, περιλαμβανομένης της πιθανότητας αποκλεισμού των χωρών αυτών από χρηματοδοτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.