You are here

Αρχίζουν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για εκσυχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Χιλής

14/11/2017 17:49
Αρχίζουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Χιλής, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες τα κράτη μέλη της ΕΕ, εγκρίνοντας την πολιτική εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσαν σήμερα η αρμόδια για το θέμα, Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστομ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φ.Μογκερίνι. Ένας δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στις αρχές του 2018.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι δήλωσε πως "μια εκσυγχρονισμένη συμφωνία με τη Χιλή θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις και θα ανοίξει νέους τομείς συνεργασίας. για να συνεχίσει να υποστηρίζει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, τις ελεύθερες και ανοικτές οικονομίες, τις κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και την προώθηση παγκόσμιων κοινών αγαθών".

Αντίστοιχα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι "οι συνομιλίες που ξεκινήσαμε σήμερα αποσκοπούν στη δημιουργία σύγχρονου εμπορίου, που θα καλύπτει όλα τα θέματα - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντικατοπτρίζουν κοινές αξίες όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η βοήθεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς".

Από τη σύναψη της πρώτης συμφωνίας σύνδεσης με τη Χιλή, η ΕΕ έχει αναπτύξει στενότερες σχέσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 170% των εξαγωγών της.