You are here

Το Brexit ανοίγει το κουτί της Πανδώρας στο ΕΚ για τον αριθμό των ευρωβουλευτών, λέει ο EUObserver

17/01/2018 14:15

"Το Brexit ανοίγει το κουτί της Πανδώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και, συγκεκριμένα, όσον αφορά τον αριθμό των Ευρωβουλευτών που θα αναλογούν σε κάθε χώρα μετά την αποχώρηση των 73 Βρετανών Ευρωβουλευτών", σύμφωνα με τον σημερινό EUObserver, ο οποίος αποκαλύπτει ότι "ομάδα Ευρωβουλευτών θα συγκεντρωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στο Στρασβούργο για να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν το θέμα". "Πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, στο οποίο υπεισέρχονται εθνικά συμφέροντα. Για ορισμένους αποτελεί δε ευκαιρία για την εισαγωγή των διακρατικών ψηφοδελτίων στις Ευρωεκλογές", αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον EUObserver, "η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου εργάζεται επί μήνες επί ενός νομικού κειμένου, το οποίο θα προβλέπει τι θα γίνει με τις 73 έδρες".

Όπως σημειώνεται, για την κεντροδεξιά Ευρωβουλευτή του Βελγίου, Anneleen Van Bussuyt, η απάντηση θα έπρεπε να είναι απλή: «Θα πρέπει να υπάρξουν 73 έδρες λιγότερο. Καμία συζήτηση δεν χωράει επ’ αυτού». Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των Ευρωβουλευτών θα περιοριστεί από τους 751 που είναι σήμερα στους 678. Για τη Βελγίδα πολιτικό, πρόκειται για απλή εφαρμογή της κοινής λογικής, ενώ σημείωσε - σε συνομιλία με τον EUObserver – ότι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στους πολίτες κάποια διαφορετική εξέλιξη. Πέραν αυτού, η μείωση των εδρών θα μεταφραζόταν και σε μικρότερη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους.

Υπάρχουν, ωστόσο, και διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα, όπως η θέση που εκφράζεται από την επίσης κεντροδεξιά Ευρωβουλευτή της Πολωνίας, Danuta Maria Huebner, και τον κεντροαριστερό Πορτογάλο Ευρωβουλευτή, Pedro Silva Pereira, οι οποίο σε κείμενό τους που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προτείνουν τη μείωση του αριθμού των Ευρωβουλευτών από 751 (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) σε 700. Υποστηρίζουν την πρόταση αυτή εξηγώντας ότι την τελευταία φορά που επήλθαν αλλαγές στον αριθμό και στην κατανομή των εδρών ανά χώρα, ο πολιτικός συμβιβασμός που επετεύχθη δεν ήταν ιδανικός. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση των Ευρωβουλευτών για τη Γαλλία (κατά 4), την Ιταλία (κατά 3), την Ισπανία (κατά 4), την Ολλανδία (κατά 2), και για τις Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία. Σλοβακία, Ιρλανδία, Κροατία και Εσθονία (κατά 1). Για τις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προτείνεται η διατήρηση του αριθμού των Ευρωβουλευτών.

Η προσπάθεια επίλυσης του γρίφου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πηγή του Ευρωκοινοβουλίου επεσήμανε σχετικά: «Ποτέ δεν μπορεί να είναι εντελώς δίκαιο για όλους. Ποιος δεν θέλει μία παραπάνω έδρα;». Η ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανεβλήθη, με αποτέλεσμα να προκύψει περιθώριο για κατάθεση συμβιβαστικών τροπολογιών, που αντικατέστησαν ορισμένες από τις συνολικά 173 κατατεθείσες.

Τα κράτη – μέλη έχουν ασφαλώς άποψη επί του θέματος και προσπαθούν μέσω των Ευρωβουλευτών τους να διαπραγματευτούν καλύτερα τα συμφέροντά τους, σύμφωνα με τον Pedro Lopez de Pablo, εκπρόσωπο του ΕΛΚ.

ΚΥΠΕ