You are here

Δεν είναι απαραίτητη η πλήρης πολιτική ένωση για σωστή λειτουργία της ΟΝΕ, εκτιμά ο Ρέγκλιγκ

14/11/2017 18:01
Την εκτίμηση ότι δεν είναι απαραίτητη η πλήρης πολιτική ένωση για τη σωστή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της ΕΕ, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ σήμερα από την Φλαμανδική Πόλη Μπρούχε, όπου εδρεύει το Κολέγιο της Ευρώπης.

O Kλάους Ρέγκλιγκ απευθυνόμενος στους φοιτητές του ανώτατου αυτού ιδρύματος, που αποτελεί φυτώριο μελλοντικών στελεχών των κοινοτικών οργανισμών, εξήγησε αναλυτικά ότι "η πλήρης δημοσιονομική και πλήρης πολιτική ένωση δεν είναι ούτε πολιτικά επιθυμητή, ούτε απαραίτητη για μια σωστά λειτουργούσα νομισματική ένωση".

Επεσήμανε ότι παρά την ως τώρα πρόοδο, η ζώνη του ευρώ πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για να καταστήσει τη νομισματική ένωση πιο ισχυρή. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση κατέρρευσε κατά τη διάρκεια κρίσεων, συμβάλλοντας στην κακή οικονομική κατανομή των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ και σημείωσε ότι τα φορολογικά και ιδιωτικά κανάλια της αγοράς πρέπει να διευρυνθούν για να μοιραστούν τον οικονομικό κίνδυνο, να καταστήσουν την ευρωζώνη πιο ανθεκτική.

Ο επικεφαλής του ESM κατέστησε σαφές ωστόσο, ότι το η ευρζώνη συνεχίζει και έχει προβλήματα, και κυρίως οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των NPLs: "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά", σημείωσε. Εξήγησε όμως ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανακάμψει, το κεφάλαιο τους έχει διπλασιαστεί, η κερδοφορία επιστρέφει, αν και βρίσκονται ακόμη κάτω από τα επίπεδα των ΗΠΑ

Αντιθέτως, τόνισε ότι το ποσοστό απασχόλησης είναι υψηλότερο σήμερα από ό, τι το 2000, ενώ στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημείωσε ότι η κατανομή των εισοδημάτων είναι καλύτερη στην Ευρώπη, βοηθά μειώνοντας τις αρνητικές παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, και εσχάτως καταπολεμώντας και τον λαϊκισμό. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε ότι η ικανότητα της Ευρώπης να δημιουργήσει πλούτο για τους πολίτες της είναι εξίσου μεγάλη με εκείνη στις ΗΠΑ, και η Ευρώπη είναι πλέον ισχυρότερη από πριν από την κρίση - τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά.

"Ξεκίνησα τα σχόλιά μου μιλώντας για φιλοδοξία και ρεαλισμό", είπε ο Ρέγκλιγκ κλείνοντας. "Η Ευρώπη πέρασε μια φάση στην οποία δεν υπήρχε χρόνος για φιλοδοξία. Η καταπολέμηση της κρίσης απαιτούσε μια στάση ρεαλισμού", σημείωσε.
"Παρ `όλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών ήταν σημαντικά. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει ανακάμψει και έχει πολλά πλεονεκτήματα, ακόμη και από θεσμική πλευρά", τόνισε.

"Πιστεύω ότι οι πολίτες το έχουν αναγνωρίσει. Όχι μόνο λόγω του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών του τρέχοντος έτους, αλλά και λόγω της δημοτικότητας του ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε ρεκόρ, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν στα οφέλη της ρεαλιστικής διεθνούς συνεργασίας", επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM.

"Αυτή η πίστη δίνει στους πολιτικούς την εντολή να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους στη ζώνη του ευρώ - να την καταστήσουν πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική. Γι `αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι μετά από μια περίοδο ρεαλισμού, η Ευρώπη πρέπει σήμερα να επιτραπεί να είναι πιο φιλόδοξη", κατέληξε.

Νωρίτερα είχε δηλώσει: "Περιττό να πούμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχικά είναι συχνά οδυνηρές για τον πληθυσμό, καθώς η μείωση των συντάξεων και των μισθών και η περικοπή των προγραμμάτων κρατικής στήριξης δεν είναι ποτέ δημοφιλείς". "Όμως, μακροπρόθεσμα, οι πολίτες θα έχουν ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα και σήμερα από τις πέντε χώρες του προγράμματος του ESM, τέσσερις είναι ιστορίες επιτυχίας τώρα: η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν τερματίσει τα προγράμματά τους και οι οικονομίες τους δουλεύουν καλά".

"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM, αλλά είναι στο τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος και η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί", σημείωσε. "Εάν συνεχίσει να κάνει αυτές τις αλλαγές, οι πιθανότητες είναι καλές να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους", σημείωσε.

"Ήδη η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014 και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις". Τόνισε δε ότι η χώρα κέρδισε φέτος 10 δις ευρώ σε τόκους, ή 5,6% του ΑΕΠ της από τα φτηνά δάνεια του ESM σε σχέση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες δανεισμού στις αγορές (επίπεδα 2007).

"Από το 2011, ο EFSF και το ESM έχουν χορηγήσει δάνεια σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Συνολικά, έχουμε εκταμιεύσει δάνεια ύψους 273 δισεκατομμυρίων ευρώ, 2,5 φορές περισσότερα από ό, τι το ΔΝΤ παγκοσμίως την ίδια χρονική περίοδο. O ESM έχει καταβληθέν κεφάλαιο ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα", σημείωσε.

Επεσήμανε δε ότι, ο ΕSM δεν ξοδεύει χρήματα φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας. Αντ `αυτού, αντλεί χρήματα από τους επενδυτές εκδίδοντας ομόλογα και λογαριασμούς. "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με πολύ ευνοϊκούς ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας που βασίζεται στο υψηλό καταβεβλημένο κεφάλαιο του ΕSM. Τα χαμηλά μας ποσοστά συνεπάγονται σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις χώρες του προγράμματος", είπε.

"Οι πληρωμές τόκων που καταβάλλουν στον ESM είναι οι ίδιες με αυτές που πληρώνουμε στην αγορά και είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που θα χρεώνουν οι χώρες στην αγορά", ανέφερε. "Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό εξοικονομεί στη χώρα σχεδόν 10 δισ. Ευρώ ετησίως, ή 5,6% του ΑΕΠ της. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά. Έτσι, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παρέχουν αλληλεγγύη χωρίς να ξοδεύουν κανένα δημόσιο μέσο", σημείωσε.