You are here

Διχασμένη η κοινή γνώμη στο Βέλγιο για τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Francken, Euractiv

30/01/2018 13:54

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετά βελγικά κόμματα (συνολικά περίπου 20) ζητούν την παραίτηση του Theo Francken, Υφυπουργού αρμόδιου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και μέλους του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος N-VA, λόγω της "επιθετικής και εχθρικής" - όπως αναφέρουν - στάσης του απέναντι σε μετανάστες από Αφρική και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του δικτύου κοινοτικής ενημέρωσης Euractiv.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Εuractiv, στις 13 Ιανουαρίου περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες ζητώντας την παραίτηση του αμφιλεγόμενου πολιτικού.

Οι απόψεις σχετικά με τον Φλαμανδό πολιτικό διίστανται σε μεγάλο βαθμό. Στην περιοχή της Φλάνδρας είναι δημοφιλής, αλλά η αντι-μεταναστευτική ρητορική του έχει προκαλέσει την οργή ΜΚΟ και πολιτών και στις δύο γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου. Η πιο πρόσφατη ενέργειά του που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο Francken σε Σουδανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν το Βέλγιο για να συνδράμουν στην ταυτοποίηση παράτυπων μεταναστών προκειμένου αυτοί να επιστραφούν στην πατρίδα τους. Ορισμένοι από τους μετανάστες αυτούς φέρονται να υπέστησαν βασανιστήρια στο Σουδάν, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Από πλευράς του το N-VA αποκρούει κάθε σκέψη περί παραίτησης του Υφυπουργού και απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού σε περίπτωση παύσης του από τα καθήκοντά του. Εν όψει των αυξανόμενων πιέσεων, ο Πρωθυπουργός Charles Michel αποφάσισε την αναστολή των απελάσεων στο Σουδάν μέχρις ότου ολοκληρωθεί «ανεξάρτητη έρευνα» με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των Υπουργών της κυβέρνησής του για μία «σταθερή και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική», αναφέρει ο Euractiv.

Σύμφωνα με τον Euractiv, σημείο μεγάλης τριβής αποτελεί στο πλαίσιο αυτό και νομοσχέδιο που θα εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα επιτρέπει τις επιδρομές σε οικίες τρίτων προσώπων και συλλήψεις μη καταγεγραμμένων μεταναστών σε αυτά. Το νομοσχέδιο έχει επικριθεί σφόδρα από ΜΚΟ, ενώ έχει απορριφθεί από Επιτροπή δικαστών που το εξέτασαν. Αρκετά κόμματα, μεταξύ αυτών και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουν επίσης αντιταχθεί στο νομοσχέδιο.

Για την οργάνωση Citizen’s Platform, η  οποία έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια σε μετανάστες που αναγκάζονταν να κοιμούνται σε πάρκο της πόλης,  στόχος είναι η υλοποίηση της ποσόστωσης για την υποδοχή προσφύγων στο Βέλγιο. «Το Βέλγιο έχει δεχθεί μόλις 900 πρόσφυγες από άλλα κράτη – μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Medhi Kassou, στον Euractiv.

ΚΥΠΕ