You are here

Έγγραφο προβληματισμού προς τα Κράτη Μέλη για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ παρουσίασε η Κομισιόν

14/02/2018 15:45

Μια σειρά από επιλογές "για έναν νέο και σύγχρονο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προτεραιότητές της μετά το 2020", παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Φεβρουαρίου, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σχετικά με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν για την Ένωση - στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 στην Μπρατισλάβα και στις 25 Μαρτίου 2017 στη Δήλωση της Ρώμης - θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς ώστε να γίνουν πράξη. Σύμφωνα με την Κομισόν, "οι δύο αυτές πτυχές - ο καθορισμός κοινών προτεραιοτήτων και ο εξοπλισμός της Ένωσης με τα αναγκαία μέσα για την εφαρμογή τους - είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους".

Η Κομισιόν προειδοποιεί και υπογραμμίζει τις συνέπειες που θα είχε η καθυστερημένη έγκριση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για τους φοιτητές, τους ερευνητές, τα έργα υποδομής και τους άλλους δικαιούχους στην ΕΕ. Τις ίδιες επιλογές είχε περιγράψει ακροθιγώς ξανά ο Γκίντερ Έττινγκερ στην προηγούμενη τοποθέτησή του επί του θέματος πριν από ένα μήνα. Το έγγραφο που απεστάλη στα Κράτη Μέλη περιέχει τεχνικές επιλογές για τη χρηματοδότηση με νέους ίδιους πόρους και για το πως θα μπορούσαν να στηριχθούν οι μελλοντικές λειτουργίες της Άμυνας και της αστυνόμευση των συνόρων.

Η Κομισιόν εκ του ρόλου της παρέχει τα αναγκαία στοιχεία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και για τα οφέλη, τα επιτεύγματα και την προστιθέμενη αξία του, καταρτίζει τα σενάρια που αποτυπώνουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους Γκίντερ Έτινγκερ παρουσιάζοντας τις σημερινές σκέψεις του Κολεγίου δήλωσε σχετικά: "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013 όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση", προειδοποιώντας ότι εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – σε σημαντικούς τομείς, όπως η στήριξη επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη - δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα ανταλλαγών του Erasmus+ το 2021.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "κατά τη συζήτηση σχετικά με το πόσο φιλόδοξη μπορεί να είναι η δράση της ΕΕ σε τομείς όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η στήριξη μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για τη συνοχή και της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, οι ηγέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν τον ακριβή αντίκτυπο των επιλογών τους από την άποψη της χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ".