You are here

ΕΚ: Συμφώνησε με το Συμβούλιο των Κ-Μ στους κανόνες για τους αποσπασμένους εργαζόμενους

20/03/2018 12:57

Οι ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των αποσπασμένων από ένα Κ-Μ σε ένα άλλο εργαζομένων.  Στη βάση της συμφωνίας, η απόσπαση ενός εργαζομένου μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες, με πιθανή παράταση 6 μηνών και οι κανόνες αμοιβής της χώρας υποδοχής να ισχύουν για όλους τους αποσπασμένους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εργαζόμενοι που αποστέλλονται προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ θα λαμβάνουν ισότιμη αμοιβή για ίση εργασία στον ίδιο τόπο. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων που αποστέλλονται σε άλλο κράτος μέλος συμφωνήθηκαν ανεπίσημα από τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ. Οι αναθεωρημένοι κανόνες αποσκοπούν στην εξασφάλιση καλύτερης προστασίας των αποσπασμένων εργαζομένων και του δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΕΚ, σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο, όλοι οι κανόνες της χώρας υποδοχής για τις αμοιβές, οι οποίοι ορίζονται από το νόμο ή από ορισμένες συλλογικές συμβάσεις, ισχύουν για τους αποσπασμένους εργαζομένους. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ διαβεβαίωσαν ότι θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν μεγάλες αντιπροσωπευτικές περιφερειακές ή τομεακές συλλογικές συμβάσεις. Επιπλέον το ΕΚ σημειώνει ότι τα έξοδα ταξιδιού, διατροφής και διαμονής πρέπει να καταβάλλονται από τον εργοδότη και να μην αφαιρούνται από τους μισθούς των εργαζομένων. Οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ότι οι συνθήκες στέγασης των αποσπασμένων εργαζομένων είναι αξιοπρεπείς και σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες.  Σε ό,τια αφορά τη διάρκεια της απόσπασης, αυτή έχει οριστεί σε 12 μήνες, με πιθανή παράταση 6 μηνών. Μετά από αυτή την προθεσμία, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να είναι σε θέση να παραμείνει στο κράτος μέλος όπου είναι τοποθετημένος, αλλά θα αρχίσουν να ισχύουν όλοι οι κανόνες εργασίας της χώρας υποδοχής.

Το ΕΚ σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση ότι τα νέα στοιχεία της αναθεωρημένης οδηγίας θα εφαρμοστούν στον τομέα των μεταφορών μόλις τεθεί σε εφαρμογή η τομεακή νομοθεσία που περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων για την κινητικότητα. Μέχρι τότε η οδηγία του 1996 εξακολουθεί να ισχύει. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για τη μεταφορά των κανόνων και θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί από τους μόνιμους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ (COREPER) και να εγκριθεί από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πριν τεθεί σε ισχύ, το σχέδιο οδηγίας θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το πλήρες Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.