You are here

Έναρξη της δημόσιας έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας του Grenfell

14/09/2017 13:48
Την έναρξη της δημόσιας διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς στον Πύργο Grenfell του δυτικού Λονδίνου που στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 80 ανθρώπων κήρυξε το πρωί ο επικεφαλής της σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ, πρώην δικαστής.

Η έρευνα, που ξεκινά τρεις μήνες μετά από την τραγωδία του Ιουνίου, θα αναζητήσει όπως είπε ο σερ Μάρτιν «το πώς μία τέτοια τραγωδία μπόρεσε να εκτυλιχθεί στο Λονδίνο του 21ου αιώνα».

Ο επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε ότι αποστολή του δεν είναι να τιμωρήσει κάποιον ή να αποδώσει αποζημιώσεις. «Είναι απλά να φτάσουμε στην αλήθεια για το τι συνέβη», συμπλήρωσε, όπως και να παρασχεθούν συστάσεις για την αποτροπή ανάλογων τραγωδιών στο μέλλον.

Πέρα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν από κοντά τη φονική πυρκαγιά, η επιτροπή της έρευνας θα εξετάσει γιατί το κτίριο ήταν τόσο ευάλωτο όσο αποδείχθηκε, την επάρκεια των κανονισμών ασφαλείας για πολυώροφα κτίρια, αλλά και την αντίδραση των αρμοδίων αρχών κατά το διάστημα που ακολούθησε.

Παράλληλα, ο βετεράνος δικαστής ανακοίνωσε και τα ονόματα των ειδικών που θα συμμετέχουν στην επιτροπή αυτής της δημόσιας έρευνας.

Ο διορισμός ενός ανθρώπου που ζει υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τους ενοίκους του Πύργου Grenfell ως επικεφαλής της δημόσιας έρευνας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επιζώντες της πυρκαγιάς. Ο σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ παρόλα αυτά δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει να βγει στο φως η αλήθεια, λέγοντας ότι «αισθήματα θυμού και προδοσίας είναι απολύτως δικαιολογημένα».

Σημειώνεται ότι ακριβώς τρεις μήνες μετά, μόνο τρία από τα 196 νοικοκυριά που χρειάζονταν μεταστέγαση έχουν μεταφερθεί σε νέα μόνιμη κατοικία. Πολλοί μένουν σε προσωρινές κατοικίες και οι περισσότεροι σε ξενοδοχεία.

Από την πυρκαγιά τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου η οποία προκλήθηκε από ψυγειοκαταψύκτη σε διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου πιστεύεται ότι 80 ένοικοι έχασαν τη ζωή τους, αν και πολλά θύματα δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατό να αναγνωριστούν.

Από τις πρώτες έρευνες που ακολούθησαν προέκυψε ότι η εξωτερική θερμομονωτική επένδυση που είχε τοποθετηθεί στο κτίριο συνέβαλε στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς στους υψηλότερους ορόφους του 24ώροφυ κτιρίου.