You are here

Επιστολή πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ, απέστειλε στους 28 ο Τουσκ

14/11/2017 20:44
Την επίσημη επιστολή πρόσκληση προς τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ, την ερχόμενη Παρασκευή (17 Νοεμβρίου) απέστειλε απόψε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθυμίζει στους 28 ηγέτες ότι κατά την προετοιμασία της "ατζέντας των ηγετών", που συζήτησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Lofven να χρησιμοποιήσει το γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής του Γκέτεμποργκ για δίκαιες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, για να διοργανώσει μια συζήτηση για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Ανακοινώνει μάλιστα ότι σκοπεύω να ξεκινήσει καλώντας τον Πρωθυπουργό Lofven και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ να παρουσιάσουν μια επισκόπηση των συμπερασμάτων και αμέσως μετά θα τοποθετηθεί ο ίδιος, ως προς το πώς μπορεί να προωθηθεί η κοινωνική ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, οι 28 θα στραφούν στο ζήτημα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, "κάτι που ορισμένοι από εσάς επισημάνατε ως σημαντικά θέματα για τα οποία πρέπει να συνεργαστούμε", αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Ντ.Τουσκ.

"Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ έχει περιορισμένους πόρους και αρμοδιότητες στους τομείς αυτούς και, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, πρέπει να διασφαλιστεί ο ρόλος των κρατών μελών και των περιφερειών", σημειώνει. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι "η ΕΕ έχει επίσης ένα καλό ιστορικό και συγκεκριμένα επιτεύγματα, τα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και τα οποία μπορούμε να διευρύνουμε, όπως το πρόγραμμα Erasmus".

"Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν πηγή εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στα κράτη μέλη μας και εργαλεία για τη μείωση των ανισοτήτων", σημειώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της κοινότητάς μας".

"Επειδή η Ευρώπη είναι πρωτίστως μια κοινότητα πολιτισμού, μια πλούσια και ισχυρή κληρονομιά μας κάνει υπερήφανους, αλλά πάνω απ `όλα μας κάνει ποιοι είμαστε: Ευρωπαίοι", τονίζει. "Χωρίς την πολιτιστική μας κληρονομιά η Ευρώπη απλά δεν θα μπορούσε και δεν θα μπορούσε να υπάρξει", διευκρινίζει.

"Ως εκ τούτου, είναι υποχρέωσή μας να καλλιεργούμε τον πολιτισμό και να διευκολύνουμε τις ανταλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης, ώστε οι λαοί που έχουν διαφορετικό πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρό, να γνωριστούν καλύτερα και να εμπνέει ο ένας τον άλλον ακόμη περισσότερο", τονίζει ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους 28.

Αναφέρει δε ότι κατά τη διάρκεια του ευμαθώς, επιθυμεί να εξεταστεί το τι μπορούν να κάνουν οι 28 περισσότερο, με σκοπό να υποστηρίξουν τις πολιτικές στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε μέσω πιλοτικών σχεδίων. Σημειώνει ότι πολλές ιδέες έχουν τεθεί στο τραπέζι από τους 28 και συμπληρώνει ότι περιλαμβάνονται στο συνημμένο στην επιστολή του σημείωμα, το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις της Παρασκευής.

Παραπέμπει δε στην ανακοίνωσης της Κομισιόν για τον "Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης".

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους εργασίας, από τη συζήτησή των 28 δεν θα υπάρξουν γραπτά συμπεράσματα, τονίζει ο Τουσκ, επιλογή που όπως λέει, "θα μας επιτρέψουν να επικεντρωθούμε σε ιδέες και όχι σε επίσημα αποτελέσματα".

"Θα σας ακούσω όλους και θα χρησιμοποιήσετε τη συζήτηση για να παρουσιάσετε σχέδιο συμπερασμάτων για την επόμενη τακτική μας συνάντηση τον Δεκέμβριο", καταλήγει.