You are here

Το Eurogroup διόρισε και επίσημα τον Hans Vijlbrief στην Προεδρία του EWG

22/01/2018 22:12

To Eurogroup αποφάσισε και επίσημα το διορισμό του Hans Vijlbrief ως Προέδρου της Ομάδας Εργασίας Eurogroup (EWG). Όπως έγινε γνωστό θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και θα υπηρετήσει διετή θητεία. Θα διαδεχθεί τον Thomas Wieser, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της EFC / EWG (πλήρους απασχόλησης) και κατείχε τη θέση του από το 2012.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας εκλέγεται από τα μέλη της και στη συνέχεια διορίζεται από την Ευρωομάδα. Εκλέχτηκε στη θέση αυτή από την EWG στις 15 Δεκεμβρίου 2017. Το γραφείο του προέδρου της EWG βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το EWG προετοιμάζει τις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας και συντονίζει τα ειδικά θέματα της ζώνης του ευρώ. Αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Hans Vijlbrief θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάζει το Συμβούλιο ECOFIN και προωθεί τον συντονισμό των πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Εκλέχτηκε στη θέση αυτή από την ΟΔΕ στις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Μέχρι στιγμής, ο Hans Vijlbrief κατείχε πολλές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Οικονομικών των Κάτω Χωρών. Από τον Οκτώβριο του 2012 υπηρετεί ως `γενικός θησαυροφύλακας` στο Υπουργείο Οικονομικών των Κάτω Χωρών και κύριος σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών των Κάτω Χωρών σε θέματα Eurogroup.