You are here

Εξειδικευμένη σήμανση της ΕΕ στις πράσινες επενδύσεις προτείνει στην Κομισιόν

31/01/2018 16:56

Σύστημα ταξινόμηση επενδύσεων με κριτήριο την οικολογική βιωσιμότητα, διαφάνεια στις επενδυτικές επιλογές για την την επίτευξη πιο βιώσιμου χρηματοπιστωτικού συστήματος και γνωστοποίηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται υπόψη η οικολογική βιωσιμότητα στη λήψη αποφάσεων, είναι μεταξύ άλλων οι προτάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων (HLEG - high level experts group) για τη λεγόμενη "αειφόρο χρηματοδότηση", η οποία εξετάστηκε σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Η πρόταση της ομάδας "εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου" προτείνει μάλιστα και την εισαγωγή "ειδικής σήμανσης της ΕΕ για τα "πράσινα επενδυτικά κεφάλαια".

Η Κομισιόν καλωσόρισε τις προτάσεις των ειδικών και ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της στρατηγικής της για τη "βιώσιμη χρηματοδότηση" βάσει αυτών των συστάσεων.  Σε γενικές γραμμές οι συστάσεις των ειδικών καταλήγουν στο ότι " ο αναπροσανατολισμός των επενδυτικών ροών σε μακροπρόθεσμα, βιώσιμα έργα θα βελτιώσει επίσης τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Η χάραξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι μια δράση προτεραιότητας του σχεδίου δράσης της Κομισιόν για τις κεφαλαιαγορές (CMU), καθώς και ένα από τα βασικά βήματα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού και της ατζέντας της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χρειαζόμαστε περίπου 180 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετες επενδύσεις ετησίως. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια για τέτοιες βιώσιμες επενδύσεις. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να ηγηθεί του παγκόσμιου έργου σε αυτόν τον τομέα και να βοηθήσει τους επενδυτές που έχουν συνείδηση ​​της βιωσιμότητας να επιλέξουν κατάλληλα έργα και εταιρείες.

Ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι "η υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015 σηματοδότησε ένα ορόσημο για τον κόσμο και για την παγκόσμια οικονομία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι έξυπνες τεχνολογίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας, προωθώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη μας".

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για Θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε Γιέρκι Κατάινεν συμπλήρωσε ότι "η ΕΕ είναι ήδη στην πρώτη γραμμή της επένδυσης στην αποδοτική χρήση των πόρων και στην κοινωνική υποδομή, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της μεγαλύτερης εστίασής της στη δράση για το κλίμα. Η τελική έκθεση του HLEG μας παρέχει έναν χάρτη πορείας για να το κάνουμε ακριβώς αυτό και χαιρετίζουμε την ανεκτίμητη συμβολή τους σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. "

ΚΥΠΕ