You are here

Γιούνκερ: Η ΕΕ θα υπερασπιστεί την οικονομία της, ο δρόμος που διάλεξε ο Τραμπ είναι χαμένος

13/03/2018 14:54

Ο δρόμος που διάλεξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι σίγουρα χαμένος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  στην επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
 
Ο κ. Γιούνκερ είπε πως η ΕΕ θα υπερασπιστεί την οικονομία της, σημειώνοντας πως οι εξαγωγές της ΕΕ δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και πως «είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ».
 
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει εξαίρεση από αυτό το μέτρο για την ΕΕ, ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα πως «θα είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο». Σημείωσε πως η ΕΕ αναμένει από την αμερικανική πλευρά μεγαλύτερη σαφήνεια στο θέμα αυτό.
 
Ο κ. Γιούνκερ είπε πως οι επιλογές που έχει η ΕΕ είναι να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), να λάβει μέτρα προστασίας αφού επηρεάζονται οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, και να αναζητήσει την παροχή συμβουλών για επίλυση της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ σε συνεργασία με άλλες επηρεαζόμενες χώρες.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε, παράλληλα, πως «η ευρωπαϊκή οικονομία ανθεί, η ανάπτυξή της είναι ταχύτερη από την αμερικανική οικονομία» και πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις μας».
 
Θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα οικονομικά, για να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα πίστωσης, σημείωσε, αναφέροντας παράλληλα πως τα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 1/3 από το 2014.
 
Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμη πως η Οικονομική και Νομισματική ‘Ενωση δεν είναι στόχος αλλά προϋπόθεση για μια πιο δίκαιη, ευημερούσα ένωση για όλους.
 
Ανέφερε, εξάλλου, πως «θα καταθέσουμε πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής αρχής Εργασίας που δεν θα αντικαταστήσει τις εθνικές αρχές».

ΚΥΠΕ